Сряда,

Дончев: Време е за смяна на икономическия модел (ОБНОВЕНА)

От: Редактори -
A
A
A
  • Ако подходът не се промени, много бизнеси ще фалират, смята вицепремиерът
  • Няма разделение в ГЕРБ, няма и различни отбори, категоричен бе той

Време за смяна на икономическия модел. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Мисълта, че сме евтина работна ръка не е решение. Ако не се промени този подход следващите години много бизнеси ще фалират, просто защото няма да са конкурентоспособни", прогнозира вицепремиерът.

„България се справя добре с усвояването на европейските средства", заяви още Томислав Дончев. По думите му в следващите години сме изправени пред два пътя – да не пипаме нищо, което работи добре или да бъдем по-дръзки във вземането на решения. Дончев подчерта, че големите проблеми пред държавата са демографията и мисъл за ново ниво на икономиката.

Като член на Изпълнителната комисия на управляващата партия Томислав Дончев  коментира и ситуацията в ГЕРБ. С оставката на Цветан Цветанов като депутат ще се върне доверието на хората към ГЕРБ, смята Дончев. Според него няма разделение в партията. „Ние сме един отбор, всичко друго е спекулация“, категоричен бе Дончев.

В отговор на въпрос дали решението на Цветан Цветанов да напусне парламента ще възвърне доверието на хората и ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на евроизборите, вицепремиерът Томислав Дончев каза, че е убеден в това. С уговорката, че предстои да се види какъв ще е ефектът за ГЕРБ на предстоящите евроизбори от решението на Цветан Цветанов, вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред журналисти, че такъв ще има. "Всяка подобна сензация има ефект, но предвид факта, че следваме сурови и тежки стандарти за поемане на отговорност, ефектът може и да е със знак плюс", коментира Дончев след участието си във форум за еврофондовете.

Ние, освен да вършим резултатна работа, всеки ден трябва да се борим за доверието на хората, когато то - дали е разклатено или има малка пукнатина в него, ние трябва да вземем необходимите мерки да се възстанови, коментира още вицепремиерът и допълни, че затова понякога се налага да се правят жертви, включително и трудни, скъпи и болезнени.

Няма разделение в ГЕРБ, няма и различни отбори, в ГЕРБ има само един отбор - отборът на Борисов, и затова сме силни. В този отбор, разбира се, има и маратонки за дълго бягане, има и обувки с високи токчета, имаме и, ако е необходимо, и подковани ботуши, има всичко в отбора, но сме един отбор, заяви още Дончев в отговор на въпрос. Той определи коментарите за разделение - за групи, подгрупи, като спекулации.

В отговор на въпрос дали атаката към ГЕРБ може да идва от хора, които преди са били близки до партията, Дончев направи уговорката, че не познава добре "всичко, което е "зад кадър", но каза, че една атака винаги има и цели, и организатори, винаги има и ефект, но допълни, че това не е основната тема. Всеки подобен трус в предизборна ситуация предизвиква вибрации, сензации, въпросът е да се излезе по най-достойния начин от ситуацията, което, мисля, че се случи, каза още вицепремиерът.

Попитан дали председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев трябва да подаде оставка, вицепремиерът каза, че всеки подобен случай има два компонента - законно и морално, и изтъкна, че за това кое е законно, се произнасят компетентните органи, а кое е морално е въпрос и на лична преценка. Този въпрос е изключително чувствителен и силен за хората, които са в политиката, каза Дончев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички