Дончев: Няма да подпишем с медсестрите!

Споразумението, искано от сестрите, ще дестабилизира здравната система

Дончев: Няма да подпишем с медсестрите! | StandartNews.com

Според вицепремиера Томислав Дончев няма здравен министър, който да подпише споразумението, искано от протестиращите медицински сестри, защото то ще дестабилизира здравната система. Това обяви самият Дончев на извънреден брифинг в Министерския съвет по повод исканията на петте медсестри, които прекараха нощта в сградата на бившия Партиен дом.

В брифинга участваха още социалният министър Деница Сачева и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Респект към труда на медицинските сестри. Не очаквайте от нас да поставим под въпрос нечие право на протест. Съвсем друг въпрос е дали формата на протест трябва да е радикална и да предизвиква смут и рискове. Изкуството на политиката е да търси баланс между всички съсловия. Въпреки цялото ми желание да бъдем отворени и кооперативни решение, което противопоставя едно съсловие на друго и разрушава една система, няма как да бъде взето, заяви Дончев.

Той се обърна към всички политици, "които се опитват да овладеят държавата". "Искам да им кажа да пазят държавата, защото друга нямаме. Има много хора с проблеми и болести, но да се използват такива хора е грях", каза Дончев.

Деница Сачева подчерта, че преговорите за условията на труд се водят със законно избрани представители на съсловията. Според нея би било твърде безотговорно да се подписва споразумение с няколко физически лица.

Близо 80 милиона допълнително са отпуснати за повишаване на заплатите, напомни зам.-министър Начева. Тя обясни, че в споразумението, изпратено от Мая Илиева има искания, свързани с генерални промени на здравно-осигурителния модел и всяка такава промяна в него би довела до дестабилизация на здравната система. Начева подчерта, че министерството остава отворено за диалог с всички структури в здравния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай