Дончев: Купуваме машини за гласуване

Нужни са промени в Избирателния кодекс

Дончев: Купуваме машини за гласуване | StandartNews.com

Машините за гласуване ще бъдат придобити от държавата, те няма да се наемат. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на парламентарен въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова за машинния вот.
„Решаваме радикално проблема с одитирането и сертифицирането на машините. Машините веднъж придобити, проверени, ще могат да бъдат използвани на всички избори“, поясни още вицепремиерът. Според него действията на ЦИК и на изпълнителната власт трябва да бъдат форматирани в ясна рамка. По думите му има формирана работна група, която да съсредоточи работата си по критичните въпроси.

Има три варианта на машините и парламентът трябва да реши кои да бъдат те - машини за четене на бюлетината, машини за електронно гласуване и машини за електронно гласуване, които вадят хартиена разпечатка, поясни Томислав Дончев. Според него третият вариант е най-добър. За да може държавата да закупи в срок машините за гласуване за следващите парламентарни избори, трябва да бъдат направени промени в Изборния кодекс, които да определят вида на устройствата и техните специфики, и тези промени да бъдат приети и обнародвани до два месеца, т.е. до Великден.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай