Добрев: Влизаме в рецесия до края на годината

Добрев: Влизаме в рецесия до края на годината | StandartNews.com

София. До края на годината най-вероятно държавата ще изпадне в рецесия. Това прогнозира бившият икономически министър Делян Добрев от ГЕРБ в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ. Той дебатира с Корнелия Нинова от БСП по темата за 100-те дни на кабинета "Орешарски".

"Правителството даде два силни сигнала в социалната и в икономическата политика", заяви Корнелия Нинова. По думите й краткосрочните социални мерки засягат около 1 млн. българи - повишаването на обезщетенията за отглеждане на дете от 1 до 2 години, помощите за първокласниците, увеличението на хората, които могат да получават енергийни помощи. "Държавата е и коректен партньор на бизнеса. Върнахме задълженията към фирмите и ДДС-то, Започнахме работа и по премахването на около 100 режима, регистрационни и лицензионни, които пречат на развитието на бизнеса, както и предстои да започнем работа по улесняването на отпускането на кредити от Българската банка за развитие.", изброи Нинова. 

"Тези 100 дни бяха 100 дни на протести, 100 дни на спорни назначения, направи се актуализация на бюджета - за 40 милиона лв. социален пакет се взе 1 млрд. лв. дълг на държавата, които не знаем за какво се харчат; 100 дни на постоянна безработица, дори в летния сезон, но да приемем, че е замразена безработицата. Най-лошото е, че фирмите не се чувстват уверенми, няма инвестиции", опонира Добрев. По думите му зимната безработица ще нарасне, след като не е спаднала през лятото, когато има сезонна работа. По данни на Евростат безработицата у нас се задържа на 12,7% от пролетта до есента. "Икономическият ръст го няма никакъв, България ще изпадне отново в рецесия, в момент, когато другите държави за първи път регистрират рекордни тримесечия", прогнозира икономистът.

"Имаше кадрови грешки", призна корнелия Нинова. "Но в социалната сфера наистина се свърши много добра работа. За 100 дни няма как да се случи всичко, но положихме базата. За всички социални мерки г-н Добрев гласува "За", напомни депутатът от Коалиция за България. 

Според Делян Добрев управляващите са се отказали от много от предизборните си обещания: да премахнат плоския данък, да въведат семейно подоходно облагане, да премахнат данъка върху лихвите от депозити, премахват данъчните облекчения за младите семейства, няма да увеличат минимална работна заплата. "Това, от което БСП се отказва за разлика от предизборната си програма, може да не се хареса на техните избиратели, но е добре за финансовата стабилност на държавата", каза Добрев. 

"Опозицията не е разбрала програмата", възрази Нинова. "Ще въведем семейно подоходно облагане във втората половина на мандата, минималната работна заплата ще се увеличи на 340 лв. от 1 януари 2014 г., а до края на мандата ще стане 450 лв. чакайте да влязат данъчните закони, още не сме ги обсъждали", поясни тя. "Орешарски го каза", уточни Добрев на въпрос от къде има информация, че обещанията няма да се изпълнят. 

"През 2009 г., ако си спомняте, БСП вдигна пенсиите - лесно е да обещавате неща за края на мандата, като сметката ще я плаща някой друг", възрази депутатът от ГЕРБ. Той продължи да настоява, че процентът на безработицата е най-точният индикатор и той не се променя.  

На забележка на водещия, че при сегашните условия не е сигурно дали правителството ще стигне до края на мандата, Корнелия Нинова отговори: "Тези ангажименти сме ги поели през предизборната кампания. Никъде не сме обещавали, че държавата ще открие тези 250 000 работни места, а сме записали, че държавата ще помага на бизнеса така, че в икономиката да се открият още повече работни места. Ние разговаряме с бизнеса и работим за създаване на условия за развитие." Тя напомни, че правителството е заварило 420 млн. лв. неплатени задължения към фирмите и около 620 млн. лв. невърнато ДДС.

"Върнахте текущо ДДС, това са текущи разходи, а оставихте общините да се оправят сами", обвини управляващите Добрев.

По думите на Корнелия Нинова служебното правителство на Марин Райков намали прогнозата на Дянков за ръст на БВП, всяка година тази прогноза беше коригирана. "Не сме платили задълженията към общините, защото се намираме в средата на бюджета "Дянков" и са ни вързани ръцете. За следващата година ще ги платим", обеща Нинова.

Бившият икономически министър обясни, че няма официален индикатор за междуфирмената задлъжнялост и не може да се твърди, че връщането на ДДС е намалило междуфирмената задлъжнялост, защото няма как да се докаже обратното. "Има забавяне и в износа от български фирми, говорим с точни цифри. Кабинетът вмесе 43 страници управленска програма в НС, които са лозунги и добри пожелания, няма никакви цифри и никакви конкретни мерки. В нашата предизборна програма дори, която не е управленска, пише конкретно как биха били подкрепени например българските фирми износители, с цифри и срокове", подчерта Добрев.

По думите му, намаленито на цената на тока с 5% се случва благодарение на това, че правителството дава от бюджета 500 млн. лв. на енергетиката, т.е. хората ще платят първо 95% от сметката си за енергия, а после от данъците си ще дадат още 500 млн. лв., за да покрият дефицита, вместо тези пари да отидат за здравеопазване, образование или друг необходим обществен разход, обясни Делян Добрев. 

На въпрос на водещия ще успее ли Пламен Орешарски да се измъкне от опеката на БСП, Корнелия Нинова отговори така: "Не разбирам защо Орешарски трябва да се измъква от опеката на БСП - правителството изпълнява програмата на БСП." 

Делян Добрев завърши с думите: "Харесваме това, че не всичко, което е обещано, се изпълнява, защото това е в полза на финансовата дисциплина. Но само дисциплина не е достатъчна и ГЕРБ са сериозно разтревожени за икономиката."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай