Вторник,

До седмица гледат чадър за досиетата на агенти от ДС

От: Администратор -
214
До седмица гледат чадър за досиетата на агенти от ДС
A
A
A

София. Следващата седмица в пленарна зала ще се дебатира предложението на депутати от БСП и Атака за поправката в Закона за досиетата, според която досиетата от Държавна сигурност на високопоставени разузнавачи и ръководители в служба „Военна информация" ще бъдат скрити.

Новият текст предвижда да не се оповестява агентурното минали на лица, които от 1991 г. насам са заемали ръководни длъжности в цивилното и военното разузнаване, съобщи Нова телевизия.

Законовият чадър над висшите разузнавачи бе отменен в края на миналата година. Тогава по предложение на Синята коалиция мнозинството на ГЕРБ премахна параграф 12, който пазеше агентурното им минало от разкриване в комисията по досиетата. Сега социалистите искат да възстановят изключението.

„От една страна разкриването на тези служители може да застраши техният живот и здраве. От друга страна то представлява заплаха за националната сигурност на република България", заяви Младен Червеняков от БСП.

Опозицията смята, че тези аргументи са несъстоятелни, защото и сега законът позволява при доказана опасност да не се разкрива досието на даден разузнавач.

„20 години след промените не би трябвало по върховете на службите ни да има хора, които са обучавани в КГБ. Проблемът е, че трябва да се прикрият едни партийни другари, които през годините са били на такива постове и са се занимавали не точно с разузнаване, а с други неща", категоричен бе представителят на ГЕРБ Красимир Ципов.

През март тази година комисията по досиетата разкри първата група висши разузнавачи. Сред тях бе сегашният директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Военното и цивилното разузнаване все още не са предали изцяло архивите си в Комисията по досиетата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Дс Агенти Чадър

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички