До ноември Реформаторският блок става коалиция

До ноември Реформаторският блок става коалиция | StandartNews.com

София. През октомври – ноември партиите от Реформаторския блок ще „извървят пътя" до създаването на коалиция за явяване на избори. Засега не е сигурно дали всички участници в блока ще участват в такава, но според председателя на ДСБ Радан Кънев това е логично. Реформаторският блок ще се бори да стане първа политическа сила, коментира Кънев.

Първо обаче предстои да бъдат изработени основните политики и основните приоритети в сферата на правосъдието, икономиката, администрацията и гражданския контрол, зад които партиите да застанат, добави той.

На пресконференция за новия политически сезон ДСБ даде критична оценка за първите 100 дни на правителството. Според партията държавата няма премиер, а доверието към кабинета е ниско както в страната, така и в Европа.

По повод последните социологически проучвания, които дават на блока трето място след БСП и ГЕРБ Кънев коментира, че коалицията първо трябва да се урепи.

„Предвид времето, в което се е сформирал Реформаторския блок и факта, че още не е заявен като политическа коалиция, третото място е летящ старт. Това обаче съвсем не е целта ни. Нашата цел е през този политически сезон да се укрепим като трайна политическа коалиция и да се борим за първото място в политиката", коментира той.

Самото създаване и регистриране на коалиция предстои есента.

„В момента нямаме и предизборна ситуация. Нашето мнение е, че октомври – ноември са подходящи месеци, в които този път да бъде извървян. Относно броя на партиите – това зависи от решение на всяка една от партиите по реда на нейния устав. Така че ние не можем да се ангажираме с позициите на останалите партии. При всяко положение всички, които застанат зад тези предложения за реформи, които ние ще предложим имат цялата логика да се явят заедно на избори", смята Радан Кънев.

Управлението на кабинета досега според позицията на ДСБ е „провал", а държавността е дадена „на концесия на мафията".

„България няма министър-председател по нито един важен въпрос ние не знаем позицията на Пламен Орешарски, знаем на Сергей Станишев, знаем на Лютви Местан, на Волен Сидеров, но не и на Пламен Орешарски. Нямало е до този момент правителство на България с толкова ниско обществено доверие на стотния си ден. Най-тежкият провал разбира се е в третия приоритет – укрепване на държавността. Държавността в България не е укрепена, а тя е дадена на концесия на мафията", каза още Кънев.

Сред най-сериозните проблеми той откри „скандалната актуализация" на бюджета, „тревожните" назначения, както и данните за спад на събираемостта на данъците и липсата на увеличение на заетостта, въпреки летния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай