До 7 години: Нови 635 км магистрали

До 7 години: Нови 635 км магистрали  | StandartNews.com

Нови 635 км магистрали и над 17 хил. км рехабилтирани пътища предвижда правителството в Стратегия за развитие на пътната инфраструктура до 2022 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

 Сред приоритетите на правителството, залегнали в стратегическия документ, е завършването на автомагистралите „Хемус", „Струма", „Марица", „Черно море" и „Калотина".

Освен списък с приоритетни проекти, финансов план и програми за развитие на транспортната инфраструктура, Стратегията съдържа анализ на състоянието на републиканската и общинска пътна мрежа, общата дължина, амортизационно състояние, състоянието на пътните съоръжения, статистика и прогноза за трафика и интензивност на движението. Тя набелязва и нужните законови промени, които да са в съответствие с увеличения брой на моторните превозни средства, тяхната товароносимост, както и нарасналия транзитен трафик, след приемането ни в ЕС.

Основните цели на Стратегията са развитие на устойчива пътна инфраструктура; интегрирането й в европейската транспортна система; постигане на висока безопасност и ефективно управление на пътния сектор.

Документът е ключов за развитието на пътната инфраструктура в България през настоящия програмен период на ЕС, ускоряване на регионалното сближаване, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на състоянието на околната среда.
Програмата представлява и своеобразна платформа за координация и концентрация на ресурси, включително международни финансови споразумения. Така ще се постигне максимален ефект от средствата, инвестирани в поддръжката, рехабилитацията и развитието на пътищата в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай