До 2 дни: Казват вината на квесторите в КТБ

До 2 дни: Казват вината на квесторите в КТБ | StandartNews.com

Трябва да носят отговорност, заблудили са гаранционния фонд, обяви Горанов

Още в понеделник прокуратурата ще докладва законно ли са действали квесторите в КТБ, като са преоформили близо 1000 депозита с преференциални лихви в нормални и са освобождавали обезпечения в банката. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който посочи, че е убеден, че квесторите са действали незаконно. Ден преди това квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева излязоха с позиция, че са спазвали точно законовите предписания и указанията на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете. И поискаха експертна оценка за действията си. По този повод премиерът Бойко Борисов коментира в отговор на въпрос на "Стандарт": Обикновено когато някой излезе с позиция срещу мене, след това горчиво съжалява. Не за друго, а защото аз не говоря празни приказки".

"Ще се търси отговорност за действията на квесторите, ако са подали невярна информация за влоговете на гражданите към гаранционния фонд", заяви в същото време финансовият министър Владислав Горанов. По думите му някои граждани "са се изхитрили" и са прекратили своите преференциални депозити чрез изявление към квесторите, след което са ги трансформили в нормални и са получили до 100 000 евро от фонда. Според Горанов тези хора са се възползвали от несъвършенства на закона. "Тук не говорим за кражба от несъстоятелността на КТБ, а за директна кражба от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, коментира пред радио К2 финансист номер 1. Според него е нарушен духът на закона, който предполага защита единствено за непривилегированите депозити.

Финансовият министър коментира още, че между 30 септември и 6 ноември 2014 г. са се случили сделки, които допълнително са увредили активите на КТБ, но държавата ще положи всички усилия за възстановяване на средствата, патримониум на банката. Датата на несъстоятелност на КТБ основателно се протестира от прокуратурата и се обжалва от БНБ, счита финансовият министър.

Костов призна за 155 000 с дебела лихва

Имах преференция в Корпоративна, действията ми са законни, каза експремиерът

Депозит с преференциална лихва в КТБ е имал Иван Костов. Това призна самият той пред Дарик радио. Бившият премиер разказа, че след поставянето на банката под специален надзор е развалил договора и е оставил средствата си на обикновен влог, по стандартните лихвени условия на банката. Така парите му са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" и това му е позволило да си ги получи обратно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. По закон парите на влог по договор с преференциални условия не са гарантирани от държавата и не се възстановяват при фалит на банката.
"Имах влог от 155 000 лв. в КТБ от февруари", уточни Костов. Според него в действията му няма нищо незаконно.
В четвъртък премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета каза, че 1000 души са преправили незаконно преференциалните си договори, за да могат да получат парите си обратно. Държавата е била ощетена със 100 млн. лева.
"Тези, които говорят тези неща, са много сериозно подведени, а политиците, които са ги подвели, са хора, от които не може да се очаква познаване на законите. Премиерът също може да бъде подведен", заяви Костов.
"Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли? Защо да не направя и цесия? Цесията е между банката и нейните клиенти", заяви още Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай