Дмитро Кулеба призна защо е в София

Украинският външен министър пристигна на необявено предварително официално посещение у нас

Дмитро Кулеба призна защо е в София | StandartNews.com

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пристигна на необявено предварително официално посещение у нас. Кулеба се срещна с премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. Той благодари на България за приема на украинските бежанци и подкрепата на София за европейската перспектива на София за Киев. Така и не стана ясно дали е обсъден въпроса за доставка на въоръжения от България към Украйна.

На среща, закрита за медиите, и на брифинг, продължил пет минути без право на въпроси, Дмитро Кулеба и Теодора Генчовска заявиха, че са обсъдили войната в Украйна и подкрепата ни за Киев, съобщава БНТ.

"Дойдох тук, в България, да благодаря на българския народ и на българското правителство за това, че приеха украински бежанци. Добре осъзнаваме хуманния подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната и сега живеят в България. С цялото си сърце благодаря на българите за това, че им помогнаха", каза Кулеба.

Съобразно възможностите София ще продължи да държи отворени вратите си за бежанците, обяви Теодора Генчовска.

"България е малка държава. В съответствие с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ - към настоящия момент повече от 91 000 украински граждани са приети на територията на Република България, като 80 000 от тях вече са получили временна закрила", каза Генчовска.

Пред погледа на военните, които го придружаваха, и украинския посланик у нас Никола Москаленко нито Генчовска, нито Кулеба обявиха дали са обсъдили въпроса за военна подкрепа за Киев. България и Унгария са двете страни от ЕС, които не са изпратили оръжия за Киев.

"Сигурността на Украйна означава и сигурност за България и за всички черноморски държави. Това, което в момента става в Украйна, е изключително важно за бъдещето на нашия регион като цяло. Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може Вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Да навредят на вашата страна", каза Кулеба.

"Това, което е много важно в момента не само за Дмитро, но за целия украински народ, е да чувстват, че всички съюзници, партньори в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна", заяви Генчовска.

Кулеба благодари на официална София за нееднократно изразяваната подкрепа за европейската перспектива на Киев - декларация за това премиерът Петков и украинския президент Зеленски подписаха на 19.02 в Мюнхен.

"Както Вашият опит показва, мирът и просперитетът идват с членството в ЕС. Там всички европейски нации са обединени", каза Кулеба.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности. Това, което искам да пожелая на Дмитро, освен, че има рожден ден днес, най-вече да е здрав, да има силите да продължи това, което трябва да довърши успешно, надявам се скоро", каза Генчовска.

Украинският външен министър се обърна директно и към българите: "Наясно съм с ролята на Русия в историята на България и може би Вие знаете за нейната роля в нашата история. Вярно е да кажем, че исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието ни. Но това, което прави Русия сега, е различно. Русия в момента разрушава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички вие да разберете това".

На среща в Министерския съвет Кирил Петков е уверил Кулеба, че България е сред най-приятелските и силно подкрепящи Украйна държави, а помощта за украинските бежанци ще продължи.

В разговорите са участвали още военният министър Драгомир Заков, вицепремиерът Калина Константинова и външният Теодора Генчовска, става ясно от официално прессъобщение.

Посещението на Кулеба беше предшествана от телефонен разговор на премиера Кирил Петков с президента на Украйна.

"Обсъдих с президента Зеленски навигацията и безопасността в Черно море. Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване, препотвърдих важността на санкциите срещу Русия", пише Петков.

До момента България е подкрепила Украйна с 1,5 млн. евро хуманитарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай