Директорът на Европол поздрави Борисов

Директорът на Европол поздрави Борисов | StandartNews.com

„Уважаеми г-н Борисов, пиша Ви, за да ви информирам за значим оперативен успех в борбата с фалшификации на евро, постигнат от българските правоприлагащи и съдебни органи, подкрепен в голяма степен от Европол".

Така започва благодарственото си писмо до премиера Бойко Борисов директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Писмото е по повод успешната операция на държавна агенция и регионална дирекция „Национална сигурност" през април месец, при която бе разбита печатница за фалшиво евро в околностите на Плевен.

По думите на директора на Европол случаят е от изключително високо значение поради безпрецедентното качество на банкнотите и факта, че дори някои устройства за проверка на автентичността не са били в състояние да ги определят като фалшиви.

„Това е изключително важен случай. Тези, които допринесоха за неговата успешна реализация, трябва да бъдат поздравени и да бъдат подкрепени за реализацията на оперативния им потенциал във възможно най-голяма степен, в сътрудничество с Интерпол", апелира г-н Уейнрайт.

Той подчертава още, че разследващите органи и органите на прокуратурата трябва да бъдат поздравени не само за отличните резултати, но и за това, че съответните експерти на Европол са били поканени веднага, което е позволило да се включат незабавно и да участват в хода на разследването.

Директорът на Европол посочва, че благодарение на добрата координация и споделените доказателства, европейската правоприлагаща служба има хиляди страници данни за допълнителен анализ, от който най-вероятно ще произлязат много нови сигнали за разследване.

Г-н Уейнрайт информира премиера Борисов, че Европол вече е предоставил предварителен доклад, за да подкрепи наказателното преследване.

Моите служби остават на разположение да предоставят допълнителна подкрепа по този случай, в частност по отношение на криминалистичния анализ на електронните доказателства от всички иззети компютри, устройства за съхранение на данни и мобилни телефони", заявява директорът на Европол и допълва, че службата с удоволствие би домакинствала и оперативна среща, за да подпомогне координацията на оперативните мероприятия в засегнатите държави членки.

"Благодаря за оказаното сътрудничество и добрата оценка на директора на Европол Роб Уейнрайт. Печатницата за фалшиви евра, която бе разбита през април край Плевен, е произвеждала фалшификати с безпрецедентно качество. Това е престъпление, което засяга изцяло ЕС и финансовите устои на европейската банкова система и съм доволен, че успяхме да го прекратим в зародиш", написа от своя страна премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай