Действията на Анкара са послание към ЕС чрез България

Действията на Анкара са послание към ЕС чрез България | StandartNews.com

Действията на Анкара за прекратяване на реадмисията за бежанци са послание към Европейския съюз чрез България. Това коментира бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред "Фокус".

По думите му действията на Анкара са продиктувани от това, че вероятно няма да има облекчаване на визовия режим за турски граждани от 1-ви юли, защото Турция не е изпълнила критериите за това. Потърпевша от това обаче ще бъде България, отбеляза той.

„Трябва да търсим мотивите във влошените напоследък на Анкара със Запада, на първо място с ЕС, но и със САЩ, а не да ровим по дъното на Черно море и за по пряк път да правим опит за пряк път през Русия. Разривът между Анкара и Брюксел плюс все по-хладното отношение, идващо зад океана настъпиха заради сваления на 20 май съдебен имунитет на турските депутати, което действие е силно неприемливо и от която и да било гледна точка не може да се впише в западните ценности и разбирания за демокрация",коментира още Георги Димов.

Бившият генерален консул на страната ни в Одрин съзря опит за интрига между България, Турция и Румъния в създалата се ситуация. „България като страна не бива да допуска да бъде въвличана в острите конфликти в югоизточната ни съседка", подчерта Димов. Според него, ако има някакви недоразумения те трябва да бъдат изчистени, а не посланията към ЕС да се отравят чрез България и на гърба на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай