Десислава Атанасова притеснена за здравната реформа

Десислава Атанасова притеснена за здравната реформа | StandartNews.com

София. „Новата тройна коалиция не знае как да осъществи някаква реална здравна реформа". Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ на нарочна пресконференция по повод избирането на Румяна Тодорова за шеф на НЗОК. Тя обясни, че решението за назначаването на Тодорова не е изненада за никого, тя обаче била шокирана от реакцията на Български лекарски съюз и най-вече поздравленията, които Тодорова е получила от БЛС.

Атанасова обясни, че съжалява за кандидата на ДПС д-р Динчо Генев, който бе предложен за шеф на Здравната каса, защото той е лекар и би могъл да допринесе с работата си, ако беше избран. Тя изрази предположение, че все пак Генев може да стане заместник на Румяна Тодорова.

„Аз очаквам реакция от Партията на европейските социалисти за това, какви шуробаджанащини се правят, как се погазват Конституцията и законите на страната". Това каза Атанасова по повод избора на Румяна Тодорова за шеф на НЗОК и твърдението, че кабинетът не може да направи реална здравна реформа.

„ГЕРБ очаква по-бърз отговор на внесената жалба до Конституционния съд за отстраняването на Пламен Цеков от длъжността управител на НЗОК. Този отговор го очаква не само ГЕРБ, но и цялото общество", обясни още Атанасова.

„Скоро ще бъдат сменени директорите на Регионалните здравни каси, защото трябва БСП и ДПС да си уредят не само братята и сестрите, но и братовчедите до 9-то коляно", каза още на брифинга Атанасова. И продължи, че в БСП и ДПС има само сделки и задкулисие. Атанасова каза още, че по време на управлението на Румяна Тодорова бяха като шеф на НЗОК, е имало тотална изолация на договорните партньори, каквито са съсловните организации, както и стачки на всички работещи в здравеопазването. Българските лекари не са забравили за потъпкването на техните права и за затъването на болниците, каза още бившата здравна министърка.

„Това, че Румяна Тодорова застана днес зад трибуната в Народното събрание и дума не обели за това, как ще бъдат събирани здравните осигуровки на българските граждани, а се питаше, къде са били нейните, е само липса на тотално осъзнаване на проблемите на българското здравеопазване", коментира Атанасова. Тя бе категорична, че ако бъдат върнати всичките дейности от НЗОК към Министерство на здравеопазването, ще излязат да стачкуват не са българските граждани, а и всички български пациенти с онкологични заболявания.

„Стандарт нюз" припомня, че вчера депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Красимир Ципов внесоха в Конституционния съд жалба срещу прекратяването на мандата на бившия управител на НЗОК д-р Пламен Цеков. Те поискаха обявяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за предсрочното прекратяване на мандата на д-р Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай