Десант от Запад в кабинета на Бойко

Десант от Запад в кабинета на Бойко | StandartNews.com

САЩ ни питат за "Южен поток" и бежанците, НАТО - за изтребителите

Истински десант от Запад ще има в кабинета на премиера Бойко Борисов в следващите 10 дни. Днес на официална визита у нас пристига британският външен министър Филип Хамънд. Той ще разговаря с колегата си Даниел Митов, както и с премиера. А темите ще бъдат - сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност.

Ден по-късно в София по едно и също време ще кацнат държавният секретар на САЩ Джон Кери и заместничката му Виктория Нюланд. Кери ще пристигне у нас след посещение в Швейцария, а Нюланд след визита в Букурещ. Заради височайшите гости МВР поиска от хиляди столичани да не отварят прозорците на домовете си по време на посещението им. Полицаи вече дори разлепиха съобщенията по входовете на стотици блокове и кооперации, които се намират по булевардите "Евлоги Георгиев", "Черни връх", "Никола Вапцаров" и "Джеймс Баучер". Оттам се очаква да премине кортежът с американския дипломат. А в съобщението се казва: "Във връзка с посещение на делегация на САЩ в Република България да не се отварят балконски врати и прозорци за времето от 18,00 часа на 14.01.2015 г. до 22,00 часа на 15.01.2015 г."

Визитата на държавния секретар на САЩ в България ще е първата му, откакто е ръководител на американската дипломация. Той ще обсъди в София проблемите на сигурността и двустранната търговия. Кери също ще "засегне важността на спазването на закона, за да подкрепи България да развие пълния си потенциал на една енергична европейска демокрация", съобщиха от Държавния департамент. Наши дипломати уточниха, че ще бъдат засегнати и темите за Украйна, терористичния акт в Париж, както проучванията и добивът на шистов газ. Кери ще разговаря с премиера Бойко Борисов и по казуса "Южен поток".
За заместничката му Виктория Нюланд, която ще има среща и с министър Даниел Митов, визитата ще е втора в родината ни. Тя посети България на 31 март 2014 г. и разговаря с българските официални лица.

В края на януари в София се очаква да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По време на визитата си той ще засегне темата за подмяна на изтребителите ни, както и за обучението на наши и американски военни в базата "Ново село". Ще бъдат обсъдени и всички предстоящи учения на територията на Европа, където и наши военни ще участват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай