Депутатите замразиха заплатите си

Депутатите замразиха заплатите си | StandartNews.com

София. „Предлагаме, считано от 1 юни 2013 г., да се спре за срок от 6 месеца до 31 декември 2013 г. преизчисляването на основното месечно възнаграждение, съобразно средномесечната основна заплата от предходното тримесечие." Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на заседанието днес. С 216 гласа „за" и един – „против", народните представители приеха проекта на решение за спиране на преизчисляването на основното си месечно възнаграждение.

„Актуализацията на месечните възнаграждения се отнася и за лицата, чиито основни месечни възнаграждения са обвързани с основните месечни възнаграждения на народните представители, включително ръководствата на Народното събрание и постоянните комисии", допълни Миков.

„Ефектът ще се разпростре и върху още 27 институции – президента, председателя на Министерски съвет, главния прокурор, председателя на Върховния съд и други съдилища. Това е акт на солидарност и предполагам, че той ще бъде подкрепен от цялото народно представителство. От институциите има разбиране за акта на солидарност към българските граждани, които в условията на криза и управление, което не можа да ги смекчи, изпитват доста тежки последици и живеят доста тежък живот. Предлагам срокът да бъде 6-месечен, защото в относително кратък период могат да се усетят действията на новото правителство. От първия ден се вижда, че те са насочени към подобряване на социалната обстановка в страната", посочи Миков.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова каза: „Моля за повторно гласуване заради представителите на ПГ на „Атака", които не се включиха в гласуването. Предлагам отново да се гласува и вие, г-н Сидеров, и групата на „Атака" да се включат в гласуването, защото в противен случай това е популизъм". От своя страна Волен Сидеров и представителите на „Атака" негодуваха срещу процедурата, предложена от Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай