Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване

Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване | StandartNews.com

София. Депутатите отхвърлиха предложението в Проекта за Изборен кодекс за задължително гласуване. То бе внесено от народните представители Цецка Цачева, Десислава Атанасова, Данаил Кирилов, Красимир Ципов, Димитър Лазаров, Емил Радев, Снежина Маджарова и Желязко Желязков.

 

55 народни представители гласуваха "за" предложението, 100 бяха "против", а шестима се въздържаха.

 

„Всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни. При произвеждане на избори по смесена система всеки избирател има право на един глас, който е длъжен да упражни за избор в едномандатен изборен район и един глас, който е длъжен да упражни за избор в многомандатен изборен район", гласеше предложението на ГЕРБ, цитирано от "Фокус".

 

"Гласувах против идеята на ГЕРБ за задължителното гласуване, защото освен, че противоречи на българската Конституция, противоречи и на две европейски директиви", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова по време на дебатите за Изборния кодекс.

 

„Директивите уреждат, че гласуването на местни избори за страни-членки на Европейския съюз е право и не може да става задължително за гражданите на Европейския съюз", каза още тя.

 

„Абсурдно е задължително гласуване да бъде съчетавано с парични стимули. Това е обидно за българските граждани. Ако доразвием тази идея на ГЕРБ ще добавим позицията - „платен гласоподавател", което е абсурдно. Това може да го роди само ГЕРБ, подобна практика няма в никоя друга европейска държава", завърши Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай