Депутатите обсъждат таксата за предсрочно погасяване на кредити

Депутатите обсъждат таксата за предсрочно погасяване на кредити | StandartNews.com

София. Тази седмица по всяка вероятност в парламента ще бъдат внесени законовите промени за отпадне на таксата за предсрочно погасяване на кредити. Това обяви на пресконференция днес Йордан Цонев от ДПС.

Предлага се и референтният лихвен процент да не се променя от банката или потребителя, а да се определя от пазарни индекси.

Цонев уточни, че отпадането на таксата за предсрочно погасяване на кредити се отнася и за потребителските, и за ипотечните, като за ипотечните таксата ще остане само ако кредитът е погасен още първата година, а след това вече няма да се плаща.

Председателят на ДПС Лютви Местан добави: „Знаете колко години се поставя въпросът да няма наказателна лихва или наказателна сума за предсрочно погасяване на един кредит. Банката би трябвало да е доволна, че получава накуп парите, които е отпуснала под формата на кредит. Българските граждани плащат санкция. Самият факт, че никой няма да може да определя произволно общите условия – било на договорите, които имаме с електроснабдителни дружества, с водоснабдителни и т.н., а ще се съгласуват от гледна точка на намирането на баланса между интереса на потребителя и търговеца от специализирания държавен орган също е радикална нова идея".

Измененията са в Закона за потребителския кредит. Ще бъдат предложени и промени в Закона за защита на потребителите, които превиждат общите условия в договорите да получават предварителното одобрение на КЗП дали съдържат неравноправни клаузи или навреждащи на потребителя практики. Подготвя се и законопроект, с който да се регулират бързите кредити. Пакетът е част от антимонополното законодателство за защита на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай