Депутатите се счепкаха за бюджета, Нинова пое инициативата

Вчера НС с мнозинство подкрепи удължаването на държавния бюджет на първо четене

Депутатите се счепкаха за бюджета, Нинова пое инициативата | StandartNews.com

Народното събрание включи в дневния си ред декларацията на "Продължаваме Промяната", с която се настоява правителството да изпълни задълженията си и да внесе бюджет за догодина. "За" гласуваха 113 народни представители, 104 - "против".

В началото на заседанието от "Продължаваме Промяната"(ПП) отново поискаха залата да разгледа предложената от тях декларация като първа точка днес, от ГЕРБ-СДС направиха обратно предложение, а "БСП за България" подкрепиха ПП.

За нас това е правилното решение, обяви в декларация от името на ПГ на ПП председателят ѝ Андрей Гюров. Той припомни, че неговата парламентарната група още от началото на това Народно събрание (НС) е заявила, че независимо от разпределението на силите, ще бъдат конструктивна опозиция и ще предлагат правилните решения, а в случая решението за бюджета наистина е правилното. Много е важно да отбележим, че това не е само право, а задължение, и следва да бъде изпълнено, подчерта Гюров. Той призова за разбиране в залата и депутатите да не изпълняват избираемо законодателството. От морална и законова гледна точка това е единственото правилно нещо, което може да се случи, смятат от ПП.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС припомни, че вчера НС с мнозинство е подкрепило удължаването на държавния бюджет на първо четене.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подкрепи бившия си коалиционен партньор - "Продължаваме Промяната". По думите ѝ въпросът е не толкова до технология, той е много политически, икономически и социален, защото бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи и социални плащания, посочи тя. И обърна внимание, че при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, според БСП служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.

Да допуснем, че не се състави правителство, това означава ли, че до средата на следващата година България ще бъде на автопилот, хората няма да получат никакви увеличения на доходите, няма никакви гаранции, че инфлацията ще намалява или цените ще намаляват - напротив, виждате информацията, че цената на газа тръгва нагоре, коментира Нинова. По думите ѝ е по-смислено служебният кабинет да внесе изцяло нов бюджет за 2023г. и в парламента да работят върху него. 

Много от парламентарните групи сме предложили да се увеличи минималната работна заплата и сме обещали на хората, мигрантската криза е тежка, МВР и "Гранична полиция" очакват повече средства, за да могат да се справят с този проблем, аргументира се тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай