Депутатите с ключово решение! За кого са добрите новини

След гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване

Депутатите с ключово решение! За кого са добрите новини | StandartNews.com

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева, реши окончателно парламентът, гласувайки бюджета на Държавното обществено осигуряване. Обезщетението влиза в сила със задна дата от началото на годината, пише "ДарикНюз".

ВИЖ ОЩЕ: Бюджетът на Здравната каса! Поправиха страшна несправедливост

Минималният осигурителен доход се приравнява на минималната заплата от 780 лв., решиха окончателно депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Мнозинството отхвърли искането на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена до 850 лева. "Това наше предложение засяга около половин милион българи - работещи бедни", заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова, обръщайки се към мнозинството с думите "самозвани евроатлантици".

От ПП-ДБ отговориха, че такава ще бъде формулата от началото на следващата година, но "не е честно спрямо бизнеса промяната да се прави в средата на настоящата".

В частта по разходите депутатите приеха да се повишат изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд, да се увеличи с 12% и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване от 467,0 лв. на 523,04 лв. месечно.

Народните представители приеха и да се увеличи максималният месечен размер на гарантираните вземания, изплащани от фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ от 1775 лв. на 1950 лв.

В ДОО е предвидено да се запази минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 18,00 лв. и максималният дневен размер – 85,71 лв. и да се запази размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лв.

По-рано депутатите одобриха окончателно бюджета на НЗОК, която ще разполага с малко над 7 милиарда лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай