Бюджетът на Здравната каса! Поправиха страшна несправедливост

Край на порочна практика с цените на лекарства

Бюджетът на Здравната каса! Поправиха страшна несправедливост | StandartNews.com

Огромна несправедливост бе поправена с бюджета на Здравната каса, който депутатите приеха окончателно днес.

С него бе въведен механизъм, с който да се прекрати порочната практика Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща на болниците едно и също лекарство на различни цени, които понякога се разминават до 10 пъти, решиха депутатите.

Става въпрос за предпазна мярка, която да предотврати разхищение на публичен ресурс, когато липсва договаряне чрез централизирания електронен търг на МЗ. Преди няколко години, точно за да се защитят публичните средства, се прие НЗОК да плаща на болниците за онколекарства по постигнатите най-ниски цени от електронния търг. Това пресече порочната практика НЗОК да плаща за едно и също лекарство по 100 лева на едни болници и 1000 лева на други – практика, която беше осветена от бившия управител на Здравната каса Дечо Дечев. От година и половина заради обжалвания от заинтересовани дистрибутори на лекраства, електронния търг е блокиран. Това възобнови скандалното разхищение на публичен ресурс, което коства на бюджета на НЗОК между 60 и 100 млн. лева годишно. Това е сериозна част от бюджета ѝ за онколекарства, който за тази година възлиза на 764 млн. лева.

За да пресече тази практика Министерството на финансите предложи текст, според който НЗОК ще плаща на най-ниската цена измежду всички болници. Поправката беше подкрепена от всички партии без БСП, които до последно настояваха този текст да отпадне и да се прецизира.

Бюджетът на НЗОК за 2023 г. възлиза на малко над 7 млрд. лева. Депутатите записаха 4 млн. лева повече за диетични храни, заплащани от Здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай