Денят Х за лидерите. Ще има ли правителство?

Нинова събира шефовете на партии

Денят Х за лидерите. Ще има ли правителство? | StandartNews.com

Днес е денят Х за лидерите. Корнелия Нинова организира лидерска среща в опит за съставяне на правителство с третия мандат. Очаква се на нея да присъстват председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и Стефан Янев от "Български възход". Тримата са потвърдили участие.

В четвъртък четири парламентарно представени партии заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандат на левицата. Това са ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Възраждане" и "Демократична България". Три партии обявиха, че ще се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за обща лидерска среща - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

Нинова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е умерен оптимист за бъдещ кабинет. Тя информира, че е изпратила официални писма за предстоящата ключова среща с покани към съответните лидери на политическите формации в 48-ото Народно събрание в петък от 11:00 в зала "Изток".

"Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих на среща и изпратих писма. Някои потвърдиха, други казаха, че ще обсъдят в групите си", съобщи Нинова и посочи, че е разговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е заявил участието си в срещата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко  Борисов потвърди в профила си във фейсбук: "Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си".

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата. Съпредседателят на формацията Кирил Петков обяви, че ПП няма да присъстват на общата лидерска среща и поиска тристранни разговори, в които да участва и "Демократична България".

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви, че са получили покана от БСП за лидерската среща и допълни, че няма да отидат, защото не виждат смисъл от нещо подобно. Убедени са, че правителство с третия мандат няма да има. Въпреки това са готови на двустранни разговори.

"Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма", посочи Костадинов и отбеляза, че виждат някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят и които са поставени доста по-рано от неговата формация.

Преди дни съпредседателят на "Демократична България"(ДБ) Христо Иванов заяви, че очаква нови избори. "Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също", коментира той третия мандат.

Единствено от ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство.

БСП постави на масата 4 приоритета - приемане на бюджет, Шенген, промяна на Плана за възстановяване и устойчивост и съдебна реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай