Денков смрази зърнопроизводителите: С терористи не преговарям!

Премиерът покани бранша на преговори

Денков смрази зърнопроизводителите: С терористи не преговарям! | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков смрази върнопроизводителите.

Ден, след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, те отказаха среща с министър-председателя. Така без диалог между властта и бранша, от понеделник започват масови протести и блокади в цялата страна срещу решението на правителството и парламента.

„Отказаха да дойдат днес в 11.00 часа на среща. Аргументите, които използват са несъстоятелни”, каза Денков, цитиран от Нова тв.

"Каня отново тези производители да дойдат в МС, за да обсъждаме конкретните теми, а не да протестираме по принцип", допълни той.

Връзката се късала от другата страна, смята той.

Премиерът напомни, че забраната е била наложена като временна мярка и затварянето на пазара за години напред е невъзможно.

Денков също така коментира и противопоставянето на сектора с Европа, като по негови думи той не разбира това, тъй като голяма част от средствата за субсидии и за техника на зърнопроизводителите идвали именно от Брюксел. Денков обясни и решението на Полша, Унгария и Словакия да продължат с налагането на забраната за внос на зърно от Украйна с това, че там предстоят избори.

„Аргументите им са напълно несъстоятелни. Не може сектора да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава. И тогава да слагат забрани за украинските стоки. Така че трябва да бъде пределно ясно - има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет”, каза Денков.

Според него в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори.

"През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата". Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество”, каза Денков.

След реакцията на премиера председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илиян Проданов заяви, че те са подали молба за среща още преди 15 дни, а действията и отношението на премиера към тях последно време било „лицемерно и несериозно” към сектор, който произвеждал 1/7 от брутния вътрешен продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай