Денков събира военните аташета. Причината

Участва и военният министър Тодор Тагарев

Денков събира военните аташета. Причината | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков събира военните аташета. Той ще участва в откриването на конференция с ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България.

Форумът ще се проведе от 10 часа в резиденция „Бояна“. Той е закрит за медиите. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също ще участват в конференцията.

Според информацията на МО, понастоящем имаме 26 служби на военни аташета, които са акредитирани в 45 страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Преди дни през “Политико” съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че “България трябва да даде приоритет на реформата в своите специални служби и да отстрани подкрепяните от Русия агенти, ако се надява да успее в плановете си за изкореняване на организираната престъпност и корупцията”.

Самите шефове на специалните служби бяха изслушани от НС преди седмици, отричайки техните назначения да се съгласуват с чужди посолства. Въпросът стана актуален, след като на запис от национално съвещание на ПП си чуват обсъждания за смени в ръководствата на службите след съгласуване с посолства.

ПП-ДБ внесоха в предходното НС предложения за законодателни промени, според които ръководителите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски указ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай