Денков пусна алармата! Предупреди за голяма напаст в България

В страната ни се разпространява нов синтетичен наркотик

Денков пусна алармата! Предупреди за голяма напаст в България | StandartNews.com

В страната ни се разпространява нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Тази тревожна новина съобщи премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Има една тема, по която не говорим, не обсъждаме достатъчно, а може би не работим достатъчно. Това е темата за вноса и разпространението на наркотици. Темата е болезнена, важна, засяга изключително много хора и за съжаление през последните години особен успех в борбата с разпространението на наркотици не можем да отбележим , каза Денков.

„Имаме нов повод за повдигане на въпроса - разпространението на нов синтетичен наркотик, който е сто пъти повече активен от хероина, който се разпространява чрез смесване с други наркотици. Той имаше разпространение първо в САЩ, след това в Западна Европа. Обсъдихме с министъра на вътрешните работи, от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вноса, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, за да се преборим с този огромен проблем“, допълни той.

Той уточни, че фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм ще е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции. Основните задачи ще бъдат под координацията на МВР, ГДБОП, Гранична полиция, също и Министерство на финансите, с Агенция „Митници“, ДА „Национална сигурност“, НСлС, МОН, Министерството на здравеопазването, Министерството на електронното управление.

„Ще поканим за партньори Националното сдружение на общините, тъй като те могат да помогнат в тази дейност. Знаем, че кметовете, организацията около общинските училища и борбата със зависимостите също са част от техните задължения“, каза още Денков.

„Искам да похваля МВР, че в последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции както по отношение на миграцията, така и с борбата с организираната престъпност. Само за последното денонощие са били спрени 805 човека, които са се опитали да минат нашата граница с Турция. За същите 24 часа около 105 човека са задържани на територията на страната“, каза още премиерът.

Редица телевизии пуснаха репортажи тази сутрин, че изключително опасната субстанция фентанил, която преди няколко години хвърли в паника Северна Америка, вече присъства и на наркопазара във Варна.

Наличието ѝ е установено от полицията, а по данни от два независими центъра за лечение на зависимости, за седмица в града са починали десетина наркозависими след употреба на хероин, към който е бил добавен фентанил.

Полицията в града наскоро е заловила 200 грама алфа-метиламфетамин, което също е опиоид.

Фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината с цел обезболяване. Действието му е 100 пъти по-силно от хероина. Използва се в много малки дози при болни от рак в четвърти стадий. Смесването му с наркотик обаче, може да доведе до смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай