Денков проговори за касетъчните бомби и Украйна

През последните дни светът зае двете полярни мнения по темата

Денков проговори за касетъчните бомби и Украйна | StandartNews.com

Премиерът Николай Денков, който участва в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, проговори по горещата тема с исканите от Украйна касетъчни бомби. През последните дни светът зае двете полярни мнения по темата.

"Става дума за пълномащабна война между Украйна и Русия. А за касетъчните бомби, да - ние сме подписали това споразумение, не подкрепяме използването им и нямаме такива, но Русия използва такива.

Те се използват вече на фронтовата линия и няма как да упрекваме Украйна, че иска да използва такива", заяви акад. Денков от Вилнюс във връзка с интервюто му, което даде пред Sky News.

"САЩ са решили да предоставят на Киев такива, но там има война и едната страна ги използва. Заради това няма как да осъдим Украйна, че иска да ги използва", допълни той.

"За да бъде приет нов член не трябва да има териториални спорове и не трябва да се водят военни действия. Очевидно е, че това няма как да се случи днес, но всеки ще подкрепи едно такова решение, когато е възможно.

Армията на Украйна вече доказа, че може да се бие на високо ниво, но има и други стъпки, които трябва да се преминат. Най-важното е да се спрат военните действия", каза акад. Денков.

"Познавам докладите на службите и да, има рискове. Но рискове да се пренесе от Украйна към съседни държави се разглежда като "изключително нисък". За Западните Балкани там рискът е много по-сериозен", призна Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай