Денков предупреди: Това е риск, който не трябва да се подценява

Премиерът говори след Председателския съвет

Денков предупреди: Това е риск, който не трябва да се подценява | StandartNews.com

Източник: БТА

Министър-председателят акад. Николай Денков даде изявление пред медиите след заседанието на Председателския съвет на Народното събрание. 

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно от Борисов след Председателския съвет! Решението за правителството

"Този Председателски съвет бе насочен да информира народните представители каква е ситуацията, какви са рисковете и какви мерки е предприело правителството. Няма нещо, което да е различно от това, което казахме вчера", заяви Денков.

"Отново искам да подчертая, че трите основни институции трябва да работят в синхрон", допълни той. 

Той заяви, че правителството вече е предприело мерки и те са свързани както с охрана на ключовите обекти, които са рискови на този етап, включително и на обектите, на които се събират хора, гари, пристанища, летища, но също така и по отношение на това какви рискове могат да се очакват за в бъдеще.

"Един риск, който не трябва да се подценява, е възможна бъдеща бежанска вълна, но той не се очаква в непосредствените дни, тъй като няма как да се случи", заяви премиерът, предаде "ДарикНюз".

Според него посоките към момента не са към България, а към други държави, така че това, по негови думи не е непосредствен риск, просто трябва да внимаваме в бъдещето.

По отношение на консултативната среща, той коментира: "С лидерите, които подкрепят правителството, с тях съм обсъждал, с другите за момента не виждам никаква основа за диалог, те непрекъснато нападат правителството на базата на откровени лъжи, цинизми, не виждам причина да търся промяна на начина, по който се говори с тях. Те трябва да променят поведението си към правителството, за започнем да водим нормален диалог". 

Според него форматът на срещата не е бил ясен. "Ясно е, че ние с госпожа Габриел можем да представляваме правителството, ясно е също така, че службите трябва да подават информация от всички институции, както видяхте срещата беше достатъчно конструктивна", заяви Денков.

На въпрос има ли гражданите от какво да се притесняват, Денков отвърна: "Винаги, когато има покачване на напрежението, се покачват и рисковете"

По думите му непосредствена заплаха няма за България, с изключение на обекти, свързани с Израел. Той заяви, че ако конфликтът се задълбочи трябва да се преразгледат тези рискове.
 

На въпрос има ли граждани в Израел, които се нуждаят от помощ, Денков заяви, че има граждани в Израел с двойно гражданство, но въпросът е дипломатически как ще се подходи с тях, това е в правомощията на външното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай