Делян Добрев с мощен удар по дерогацията на "Лукойл". Денят Х е 1 януари

Ново пердложение в парламента

Делян Добрев с мощен удар по дерогацията на "Лукойл". Денят Х е 1 януари | StandartNews.com

Нов обрат с дерогацията на "Лукойл". Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев даде извънреден брифинг, за да обяви, че се внася ново предложение за прекратяване на изключението от 1 януари, а не от 1 март, както гласува парламентът. 


Европейската комисия насърчава България да отмени дерогацията за руски петрол колкото се може по-бързо. България в последната година се превърна в четвъртия най-голям клиент за руски петрол в света. Това заяви на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Една трета от този износ отива в открито море, където се претоварва на други кораби. Тази цялата работа започна да се разплита, за което получаваме сигнали от Европейската комисия, по-точно от еврокомисаря по финансите. Той ни насърчава колкото се може по-бързо да премахнем дерогацията“, обясни той.

По думите му дерогацията е обогатила само „Луйкойл“ и режима на Путин и не е донесла никаква полза на българските потребители.

„Днес в 14.10 ч. в Брюксел като ключов говорител на Европейския център за политики Кирил Петков се е биел в гърдите и е казал, че той е този, който спира руския петрол“, каза Добрев и посочи, че по този повод той би подкрепил инициативите на ГЕРБ.

„Аз, заедно с бившия премиер Бойко Борисов, който е първият подписал се, Делян Пеевски е подписан на второ място, аз на трето, Йордан Цонев на четвърто, говорих по телефона с Христо Иванов, който заяви, че ако Борисов подкрепи тази инициатива и той би я подкрепил, внасяме законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по предлагане на ограничителните мерки и предлагаме дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г. изцяло. Не от 1 март“, обяви Добрев.

„Надявам се този проект да бъде подкрепен от г-н Христо Иванов. Г-н Кирил петков го подкрепи устно от Брюксел, като заяви, че той е този, който спира доставките на руски петрол в България. Наявам се докато лети обратно до България да не си промени мнението и ще подкрепи спирането на доставките на руски петрол за България“, добави той.

Очаква се този законопроект да се разгледа на енергийна комисия утре и предложението да бъде гледано в пленарна зала в четвъртък.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Margo
преди 2 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи