Дела трябват: ДПС затварят вратите за руските капитали

Карадайъ и Пеевски заедно с депутати на движението внесоха промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Дела трябват: ДПС затварят вратите за руските капитали | StandartNews.com
  • Карадайъ и Пеевски заедно с депутати на движението внесоха промени в Закона за насърчаване на инвестициите
  • След като затвориха вратичката със „златните паспорти“, сега партията въвежда и мониторинг срещу съмнителните капитали у нас

Докато политиците у нас са заети с дребни боричкания и партийни борби, ДПС внесоха ключов законопроект в Народното събрание – за ограничаване на съмнителните чужди капитали у нас, най-вече руски. Законопроектът за скрининг на преките чужди инвестиции, целящ да се предпази икономиката ни от т.нар. „корозивен капитал“, бе внесен в парламента от екип на ДПС, воден от лидера на Движението  Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски. Законодателната инициатива е естествено продължение на битката на движението за ограничаване на влиянието на трети страни у нас и по-специално -на Русия, като проектът е продължение на инициативата на ДПС, с която бяха забранени т.нар. „златни паспорти”.

ВИЖ ОЩЕ: Проверка на чуждите инвестиции.ДПС слага край на съмнителните руски капитали

И докато някои действащи политици цитират Левски и се тупат в гърдите, че са се борили с руското влияние у нас, ДПС и Пеевски показват на практика какво означават думите „Дела трябват...“. Опитите за налагане на московско влияние у нас, не са от вчера и в тях дейно участват както задкулисни кръгове в страната, отгледани по съветски модел и ползващи все още финансиране в рубли, така и действащи политици – част от които публично уж се борят срещу руските хибридни атаки. На този фон ДПС е доста последователно в действията си против овладяване на държава и бизнес от трети за ЕС страни и изкарването на страната ни от руслото на евроатлантическия й път.

След сериозна парламентарна сага ДПС успя да не просто да спре далаверата с т.нар. „златни паспорти“ чрез законодателна инициатива, но и да изиска от службите за сигурност у нас да проверят (и ако се наложи да анулират) всички неправомерно получени паспорти.

Афера, която имаше различни измерения и беше ползвана от политически и олигархични кръгове у нас по целесъобразност, най-вече, за да уреждат свои хора – основно руснаци и китайци с български паспорти, които се явяват естествена входна виза и цяла Европа. Самата схема бе доста елементарна – всеки гражданин на държавата извън ЕС, притежаващ милион, е можел да го депозира в някоя българска банкова сметка и след като получи гражданство, да си изтегли и парите. Тази срамна търговия предизвика цяла лавина от критики от страна на евроинституциите, блокирайки и падането на US визите за България. Още в началото на годината Брюксел поиска да се сложи край на опцията граждани на трети страни да получават БГ паспорт, а оттам и билет за цялото европространство срещу предполагаема инвестиция от 1 млн. лв.

Благодарение на ДПС обществено достояние стана не просто аферата, но и факта, че цели 17 „златни паспорта“ вече са били отнети, след като през 2021 г. Народното събрание отмени възможността за предоставяне на българско гражданство срещу инвестиция. Със същото решение (и двете по искане на ДПС) парламентът разпореди на ДАНС да направи проверка на всички случаи на вече получено такова. Така се стигна и до данните, че повече от половината отнети паспорти са били получени срещу фиктивни инвестиции от граждани на Русия (4), Казахстан (4), който е част от създадената от отломките на СССР Общност на независимите държави (ОНД) и Китай (3).

С новия проект за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите, Движението бърка още по-дълбоко в схемите за чуждо влияние у нас като вади на светло всички съмнителни капитали, които биха могли да се използват за налагане на чужди интереси в страната. От мотивите към законопроекта става ясно, че същият цели българската икономика в частност и Европейския съюз като цяло, да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“, т.е. инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или обществения ред в България. И в по-широк смисъл на сигурността на Европейските и Атлантическите партньори на България.

Обхватът на инвестициите, обект на регулация в законопроекта, са тези в критичната инфраструктура свързана с енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за използването на такава инфраструктура, критичните технологии и изделия с двойна употреба.

Според вносителите на законопроекта, иницииран от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски, той е особено важен, тъй като се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните (основно руски) корозивни капитали, особено в контекста на непровокираната руска инвазия в Украйна, като се разчита чрез него да бъдат предпазени ключови сектори за националната сигурност, отбраната и обществения ред.

С промените в закона се създава Национален механизъм за скрининг на преките чуждестранни инвестиции свързани със сигурността или обществения ред. Той ще трябва да се прилага от отново новосъздаден Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността или обществения ред. Идеята е този съвет да бъде постоянно действащ колективен орган към министъра на иновациите и растежа и постоянно да следи за опасни капитали, които навлизат у нас.

Така за всяка инвестиция, която попада в приложното поле на закона и която надвишава сумата от 1 млн. евро, съответният чуждестранен инвеститор ще е задължен да уведоми този съвет, за да бъде същата проверена. В съвета е предвидено да участват както представители на множество министерства, така и експерти от ДАР и ДАНС, което от своя страна ще гарантира, че ако инвестицията е съмнителна, същата не само няма да бъде допусната в България, но ако бъде извършена, ще подлежи на сериозна санкция.

В закона се предвиждат и други сурови мерки – новият съвет ще може да наложи на съмнителния чуждестранен инвеститор редица мерки като промяна в контрола на дружеството, промяна или преустановяване на дейност, прекратяване на пряката чуждестранна инвестиция и други.

Сега на ход е Народното събрание, което трябва да разгледа законопроекта на ДПС и Пеевски и от действията на политиците в пленарна зала ясно ще се види кои трети страни на ЕС ще бъдат най-много засегнати от новите мерки. До тук опитът е показал, че когато рублите са застрашени, градусът на напрежението в НС рязко се повишава. Все пак – дела трябват...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай