Проверка на чуждите инвестиции.ДПС слага край на съмнителните капитали

Движението внесе специален закон

Проверка на чуждите инвестиции.ДПС слага край на съмнителните капитали | StandartNews.com

Законопроект за скрининг на преките чужди инвестиции, с цел на се предпази икономиката ни от корозивен капитал, внесе в парламента екип на ДПС, воден от лидера на Движението  Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски.

Проектът е продължение на инициативата на ДПС, с която бяха забранени т.нар. „златни паспорти”.

С проекта се променя Законът за насърчаване на инвестициите и се създава механизъм за прилагане на регламент на ЕС 2019/45. Той създава рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции в съюза. По този начин хармонизираме националното законодателство с това на съюза, каза зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов на брифинг в Народното събрание.

Целта е да се създаде здравословна среща за устойчиви и трайни инвестиции, подчерта Анастасов.

Законопроектът засяга инвестициите в критична инфраструктура, била тя физическа или виртуална, включително свързана с енергетиката, транспорт, води, здравеопазване, въздухоплаване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, отбрана, финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя или недвижимо имущество, които са в непосредствена близост и са от определящо значение за друга критична инфраструктура, съобщи Станислав Анастасов. Ще се проверяват и инвестициите в критични технологии и изделия с двойна употреба.

Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа. Той ще бъде колективен орган. Ще се разглеждат всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред.

В законопроекта сме включили и механизъм за отчет  пред парламентарната комисия за бюджет и финанси. На всеки 6 месеца съветът ще предоставя доклад, който ще се разглежда в комисията, каза още Анастасов.

Става дума основно за руски капитали, подчерта той.

Анастасов даде и пример как ще работи Междуведомственият съвет. Например - руска фирма, която се опитва да придобие директно предприятие в България, или да направи предприятие в областта на отбраната директно или през друга държава, съответният съвет ще разгледа цялата информация. Ако има данни, че тази инвестиция вреди на националната сигурност и обществения ред, тя ще бъде забранена, каза Анастасов

Ако нарушенията са малки, съветът може да даде препоръки, включително за промяна на собствеността, допълни той.

Законът засяга всички инвестиции, свързани с енергетиката. Обект на закона ще е всичко, което може да бъде използвано под благовидния предтекст „инвестии” срещу националната сигурност, увери Анастасов.

Целта е българската икономика и ЕС да бъдат предпазени от инвестиции с т. нар. корозивен капитал, от инвестиции и придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България и в по-широк смисъл на сигурността на европейските и евроатлантическите партньори на България, каза зам.-председателят на ДПС.

Такъв действащ закон има вече има 18 от 27 страни членки на ЕС, има и европейски механизъм за координация на информацията за тези инвестиции, подчерта Анастасов.

Проектът е особено важен, тъй като освен критичната инфраструктура се засягат и лични данни и способността да се контролира такава информация, която може да навреди на свободата на словото и на плурализма на медиите с цел дезинформация, каза депутатът от ДПС.

В световен мащаб се засилва тенденцията да се увеличават зловредните инвестиции, особено руски с корозивни капитали, най-вече в контекста на непровокираната руска агресия в Украйна, продължи Анастасов

На въпрос има ли ДПС данни за инвестиции, които са застрашавали националната сигурност на България, Анастасов заяви: „В миналото имаше такива случаи, за които имахме съмнения, някои от тях бяха проверявани в Народното събрание, правихме анкетни комисии. В случая става дума за имплементиране на регламент, за законодателна рамка, която ще ни предпази да не се налага НС да се занимава конкретно с всеки казус.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай