ДБГ протестира срещу уволненията в екоинспекциите

ДБГ протестира срещу уволненията в екоинспекциите | StandartNews.com

София. „Движение България на гражданите" излезе с позиция, в която се обявява срещу уволнението на директорите на РИОСВ, на басейновите дирекции и националните паркове, за което Стандарт Нюз информира в сряда. Според хората на Меглена Кунева правителството "иска да подчини администрацията на партийни и лобистки интереси", освобождавайки и назначавайки хора на високи постове без ясно обявени критерии. Те припомнят, че са критикували и правителството на ГЕРБ по време на неговото управление за нередности и злоупотреби при назначенията в държавната администрация. Движението настоява, че партийната подмяна на държавната администрация е основен проблем на статуквото и че правителството трябва да подаде оставка.

Следва пълният текст на позицията на „Движение България на гражданите":

„Движение България на гражданите" остро протестира срещу решението на Министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, да уволни директорите на всички 16 регионални екоинспекции (РИОСВ ), директорите на трите национални парка – Рила, Пирин, Централен Балкан, и на четирите басейнови дирекции към министерството, без да даде аргументи за уволненията и без да обяви критерии за бъдещите назначения. Това действие не може да бъде характеризирано по друг начин освен като целенасочено подчиняване на държавните институции на тясно партийни и лобистки интереси. Целта е ясна - икономическо облагодетелстване на кръговете около новата власт. Това решение нагледно демонстрира пороците на политическата ни система, в която политическите партии се превърнаха в инструмент за разграбване на националното богатство.

Действията на министър Михайлова далеч не са присъщи единствено на настоящото мнозинство. В края на мандата на предходното правителство, „Движение България на гражданите" изнесе информация за масовите злоупотреби при назначаването на служители в държавната администрация. Движение България на гражданите" тогава установи, че от началото на мандата си правителството на ГЕРБ е подменило почти половината от централната администрация, като от общата численост на администрацията от 6361 служители, за три години са назначени 2786 души, а само 717 души от тях са се явили на конкурс, тоест едва един от всеки петима назначени.

За „Движение България на гражданите" партийната подмяна на държавната администрация е изключително съществен проблем, стоящ в основата на банкрутиралия политически модел създаден от партиите на статуквото. Смените в администрацията трябва да са възоснова на ясно оповестени мотиви и анализ на дейността на уволнените служители. Именно това партийно превземане на на държавната администрация позволява подмяната на нейните цели и я превръща в инструмент за лично обогатяване и рекет, а не инструмент за управление в интерес на обществото.

Решението на министър Михайлова е поредното доказателство, че настоящото правителство управлява единствено в интерес на партийни и лобистки интереси и трябва да веднага да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай