ДБ с първи коментар за мандата, каква отговорност поема БСП

Третият мандат е кризисен и не е уместно "да се задълбава в разделителните линии"

ДБ с първи коментар за мандата, каква отговорност поема БСП | StandartNews.com

Отговорността за съставяне на кабинет от утре е на БСП. Социалистите ще трябва да препотвърдят своите заявки, че ще бъде излъчен премиер от най-голямата политическата партия и че ще ползват програмата, съставена от трите формации за първия проучвателен мандат, заяви пред Нова телевизия Антоанета Цонева - депутат от „Демократична България“.

Малко по-рано стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на парламентарната група на „БСП за България“.

Цонева каза, че не е била изненадана от съобщението за връчване на мандата на БСП. „Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента”, посочи тя.

По думите й третият мандат е кризисен и не е уместно "да се задълбава в разделителните линии". "Стилът на тези преговори, изходните точки, условията, предусловията - оттук нататък всичко е в ръцете на мандатоносителя БСП как ще успеят да разгърнат тази колода от различни възможности, така че да постигнат съгласие". Цонева припомни, че моментът е кризисен: "И ако ние казваме от ДБ, че е много важно да има управление, то е, защото то трябва да отговори на кризата".

„Премиерът, условията, програмата и времевата рамка оттук нататък трябва да бъдат поставени на масата от мандатоносителя”, допълни депутатът и подчерта, че според ДБ е уместно да се търси управление до началото на 2024-та: „За нас като политическа сила е важна да се случи дълбоката евроинтеграция на България – приемане на еврото и влизане в Шенген”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай