Сряда,

ДБ кани и опонентите си на дебат за прокуратурата

От: СТАНДАРТ -
189
ДБ кани и опонентите си на дебат за прокуратурата
A
A
A

Демократична България ще покани и опонентите си на дебат за състоянието на съдебната система и прокуратурата. Този път няма да внасяме закони за промяна на конституцията. Този път предлагаме дебати за съдебната реформа – с всички. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в първата си реч като депутат. Демократична България ще предложи дебати и на опонентите си, и на партиите,  с които гледаме в една посока, каза Иванов. И допълни: „Всички парламентарни сили – заедно да дебатираме. Не може повече да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата и за това, в което се превърна тя.”.

Страната е изправена пред сложни предизвикателства. На първо място подготовката за задаващата се ковид вълна, каза Иванов. И съобщи, че още утре сутринта на председателски съвет ще сондира възможността за мерки преди формирането на здравната парламентарна комисия. Ще иска контактна група по темата.

Вторият приоритет на ДБ е Планът за възстановяване. Той е обявен и трябва бързо да бъде внесен. Планът ще се превърне в платформа за политики, каза Иванов.

Третият приоритет на ДБ е работа по бюджет на промяната. Не само да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване. Тогава ще можем при много по-голяма прозрачност да помислим за пенсиите, държавни инвестиции в социалните услуги, във възстановяването на здравеопазнето, заяви Христо Иванов. Това, което се случва в една болница, е знак, че предстои сериозен разговор за здравеопазването, допълни той, явно визирайки скандала между „Пирогов” и здравния министър Стойчо Кацаров.

Сред останалите приоритети на Демократична България са българите зад граница, подобряване на изборното законодателство, политиките за климата. Инвестициите в българската култура трябва да са национален приоритет, заяви Христо Иванов. И призова: „Трябва да решим проблема със Северна Македония - да отстоим истината, но да намерим начин заедно да сме членове на европейското семейство.”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички