Дават 11,5 млн. лева доплащания за тютюн

Дават 11,5 млн. лева доплащания за тютюн | StandartNews.com

София. „Правителството одобри схемите за национални доплащания на площ, за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда и биволи, за овце майки и кози майки, по които земеделските производители ще се подпомагат 2013 г." Това съобщиха от правителствената пресслужба. От там уточняват, че доплащанията са одобрени и от Европейската комисия.

Схемите, които са необвързани с производството, са на хектар земеделска земя, с изключение на площите, които са заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревени площи; за тютюн въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи през референтен период 2007-2009 г.; за говеда и биволи – за минимум 10 говеда или бивола, които са били отглеждани в стопанството към 28 февруари 2009 г.

Схемите, обвързани с текущото производство, са за крави с бозаещи телета - за животновъди, които отглеждат най-малко 5 крави с бозаещи телета и не притежават индивидуална млечна квота; за овце майки и кози майки - за животновъди, които отглеждат 50 и повече овце майки или кози майки.

От фонд „Земеделие" съобщават, че животновъдите ще получат субсидиите си на два транша. Първият ще бъде изплатен през октомври, а вторият в началото на 2014 г.

32 млн. лв. са определените средства за площ, а за тютюн – в размер на 11,5 млн. лв. Сумите са осигурени при актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай