Държавата дава пари на общините за грешно коригирани проекти

Държавата дава пари на общините за грешно коригирани проекти | StandartNews.com

София. Държавата ще „поеме тежестта" при грешно направени финансови корекции на общински проекти по Оперативна програма „Околна среда", съобщи екоминистърът Ивелина Василева по време на на конференция на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Става дума за управленската проверка на проектите от пролетта, която по думите и е „извършена по начин, който не съответства на принципите на добро взаимодействие и партньорство с общините" и налагането на финансови корекции на 150 договора на общини - „в голямата си част необосновано и неправомерно", обясни Василева.

Тя заяви, че всичко това е осъзнато от тях, като необходимост да се предприемат бързи и спешени мерки за възстановяване на справедливостта по отношение на понасянето на тежестта от грешки, допускани при изпълнението на оперативните програми.

„На национално ниво има пълно разбиране, за това че голяма част от финансовите корекции, които бяха наложени по ОПОС през изминалата година, както и проверките, които бяха извършвани по ОПРР, защото проблемите са сходни, типът проекти са сходни - това, което за нас е важно е, че не бива да бъде позволено в случаите, когато грешките, установени при повторна управленска проверка и одитни проверки, се дължат на липса на достатъчно добра регламентация в законодателството, липса на ясни указания към момента, когато са били провеждани обществените поръчки, наличие на становища на контролиращи органи", посочи Ивелина Василева.

Екоминистърът посочи още, че след отблокирането на плащанията по „Околна среда" амбициите на министерството са до края на годината да преодолее загубеното време и да компенсира загубите и щетите.

„Междувременно обаче, друг удар беше нанесен върху общините и той съставляваше факта, че в продължение на близо половин година нямаше разплащания за възстановяване на средства, представени в управляващия орган. Това наруши строителния процес, наруши нормалността на изпълнение на проектите и създаде много голям риск за проектите, които са в ход и които трябва да бъдат завършени до края на следващата година", заяви Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай