Неделя,

Дариткова: Евродокладът за България е обективен

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Дариткова: Евродокладът за България е обективен
A
A
A

Разпространеният днес доклад на Европейската комисия за България е това, което четем, обсъждаме и интерпретираме по начин, който касае България, а не партийните пристрастия на едни или други политици.

Ние смятаме, че това е обективен доклад, той има своите положителни оценки на постигнатото и критики, които ние възприемаме и смятаме, че могат да търсят своето решение. Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Докладът не е за това правителство, той е за България, такава, каквато я вижда Европа. Европа вижда напредъка и постигнатото в борбата с корупцията. Тя оценява това, че антикорупционното законодателство дава рамка, която позволява да се изследват и да се води борба с корупционните процеси и се отчита даже, че в началото на годината в резултат на съвместните действия на Изпълнителната и Съдебната власт са предприети наказателни действия срещу корупционни практики на министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Това се отчита като реално действие в борбата с корупцията. Дава се оценка и на действията, които касаят спазването на върховенството на правото в България", каза Даниела Дариткова.

Тя допълни, че има и критики, но те съвпадат с приоритетите, които са очертали и са в съответствие с посоката, която следват.

„Ние четем много внимателно тези критики, съобразяваме се с тях и търсим решения”.

В коментар на една от основните критики – безконтролността на главния прокурор, Дариткова заяви, че проектът за конституция е необходимо условие, за да се внесе проект за свикване на Велико Народно събрание.

„Утре в Народното събрание ще приемем специална комисия, която ще чуе всички експертни мнения, ще анализира и търси съгласие, корекция по основните текстове в проекта за конституция. Ние сме изпратили този проект във Венецианската комисия.

По същия начин са изпратени и промени, които касаят т.нар. безотчетност на главния прокурор и очакваме становището на Венецианската комисия, и ще се съобразим с насоките, които ни се дадат от тази комисия, така че това не са окончателните решения".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички