Дариткова: Дефицитът Цветанов е преодолян

Не закриляме никого заради водната криза в Перник, промените в закона за хазарта не са за конкретен бизнесмен, каза шефката на ПГ на ГЕРБ

Дариткова: Дефицитът Цветанов е преодолян | StandartNews.com

Дефицитът Цветанов бе преодолян. Тази оценка даде председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Илияна Беновска по Канал 3. На въпрос как се чувства партията в отсъствието на Цветан Цветанов, Дариткова отговори: "Наистина предизборното отстраняване на г-н Цветанов от парламентарната група беше сериозно предизвикателство. Но ние се справихме и на двата избора през миналата година – европейски и местни. В това отношение смятам, че преодоляхме този дефицит”.

Партията се стреми да се консолидира и да върви в посоката, която наистина ни дава основанието да се чувстваме стабилни, защото сме първа политическа сила вече от много години в България!, обобщи Дариткова. Тя призна, че отговорността й като шеф на групата на управляващите наистина е много сериозна. „Досега основно съм се стремяла да се движа в коридорите на моята експертиза, защото съм била много пъти председател на здравната комисия и наистина там е познанието ми. Сега ми се налага да се занимавам с почти всички спорни закони, със сложния диалог както с опозицията, така и с коалиционните партньори, всичко това налага доста усилия, но все пак във времето и на базата на преживяното смятам, че се чувствам малко по-спокойно отколкото при първоначалния избор, който наистина беше малко изненадващ за мен!“, коментира Дариткова.

Непримиримост към хазартната зависимост

„Законодателната промяна никога не се прави "за" или "против" едно лице, тя се прави с обществен интерес. Нещата не трябва да се идентифицират с конкретен собственик на даден бизнес, по-скоро трябва да се види логиката на подобно законодателство, трябва да се търси начин държавата да може да контролира всички подобни дейности по начин, който й носи приход, с него да се стимулира спорта”, коментира Даниела Дариткова промените в закона за хазарта, които бяха приети на първо четене по инициатива на Валери Симеонов. С тях се въвежда изключителен държавен монопол върху лотарийните игри. „Отново трябва да направим референция към здравето на хората - хазартната зависимост е една от зависимостите, които наистина са проблем за хората и ние трябва да показваме с политики и законодателни действия непримиримост към подобни зависимости!”, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя коментира още, че в случая става дума за законодателно намерение, което многократно е било предлагано за обсъждане от Валери Симеонов, като на този етап ИК на ГЕРБ е взела решение този законопроект да бъде подкрепен в зала.

Няма чадър за кризата в Перник

Над никого няма политически чадър заради водната криза в Перник, увери Заниела Дариткова. Тя припомни, че ГЕРБ е загубила местните избори в миньорския град, което е оценката на хората, предприела е и кадрови смени.

Национална здравно-информационна система до края на кодината

До края на годината Националната здравно-информационна система най-после ще може да се конструира и да обедини всички звена чрез електронен обмен на данни, който ще гарантира една много по-прозрачна здравна система в интерес на пациента, увери Дариткова.

По повод твърденията на  д-р Дечо Дечев, председателят на НЗОК, че определени лекарства, и то важни, се продават на едни цени на държавните болници, а на други на частните?, д-р Дариткова коментира: „Шокира ме начинът, по който един доказан професионалист с голям административен опит представи информация като сензация, без да покаже, че всъщност отговорността е била негова. Отговорността да наблюдава тези процеси е на органа, който управлява - НЗОК. Законът гласи, че лекарствата за онкология, защото това засяга само тях, се продават и се заплащат на лечебните заведения за болнична помощ, а лечебните заведения за болнична помощ в рамките на цената по позитивна листа трябва да се вместят в границите на цената по позитивна листа. Очаквам анализите на всички органи, които се самосезираха!“.

Всеки уикенд лекува пациентите си

Интервюто с Даниела Дариткова бе на запис. То е правено в петък, защото д-р Дариткова се връща в Смолян през уикенда и се посвещава на пациентите си. Дариткова съобщи, че е поела ангажимент към избирателите още през 2009 г., когато за първи път се е кандидатирала за народен представител, че няма да изостави практиката си и няма да смени телефона си. "Тези обещания зависят само от мен и аз съм ги изпълнявала досега стриктно!", подчерта тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай