Даниел Лорер: Консенсусът върху нашите 16 приоритета е възможен

По време на управлението ни трябваше да комуникираме повече

Даниел Лорер: Консенсусът върху нашите 16 приоритета е възможен | StandartNews.com
  • По време на управлението ни трябваше да комуникираме повече
  • Ако ГЕРБ и ДПС покажат истинско разбиране по 16-те наши приоритета, може да се търси консенсус
  • Категорично няма да подкрепим правителство с първия мандат
  • Нови избори ще костват изключително много на политическите сили
  • Не съм лидер на никакви крила, ПП не се цепи
  • В НС има групиране по интереси, но перспективите за редовно правителство ги няма, казва депутатът от "Промяната" и зам.-председател на Комисията по икономика и иновации Даниел Лорер в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Лорер, и ПП, и ГЕРБ-СДС като че ли все повече открехват вратите помежду си за съставяне на правителство в 48-я парламент. Изчистват ли се и избистрят ли се перспективите и възможностите за неговото съставяне?

- Никак не се изчистват. И никак не се избистрят. Ако 48-ият парламент показва нещо, това е, че в момента няма ясни мнозинства. Видяхме мнозинството за хартиена бюлетина, то предстои съвсем скоро да се материализира в пленарната зала. Това беше и мнозинството за председател на НС. Виждате гласуването около помощта за Украйна. Виждате възможните коалиции по отношение на работата с първия мандат на ГЕРБ - на практика никой не е заявил подкрепа за тях. Така че нищо не се е избистрило.

- Но точно дебатите за помощта за Украйна би трябвало да ви обединява на почвата на евроатлантическите ценности. Това не е ли достатъчно?

- Мисля, че българският парламент следва тенденцията на повечето европейски парламенти, в които големите монолитни партии от миналото се фрагментират, разделят се на по-малки части. И във всеки един такъв парламент има доста формации, които имат различни интереси и представляват различни ценности.

Нашият парламент следва същата тенденция и това, което в момента всъщност следваме, е групиране по интереси - веднъж в посока подпомагане на Украйна във войната срещу Русия; втори път по отношение на борбата с корупцията; вероятно ще видим трета групировка около хартиените бюлетини.

- Но така възниква една колизия - готови сте за управление с БСП, които са противници на помощта за Украйна и това е принципно различие, а с ГЕРБ-СДС, с които имате съвпадение по този въпрос, категорично отказвате. Защо?

- Тук очевидният разлом е историята, която всяка една от тези партии носи. Предвид управлението на ГЕРБ през последните 12 години с мълчаливата подкрепа на ДПС всички ние сме наясно, че те са абсорбирали голяма част от отговорността за това България да е последна в ЕС и по показатели за правова държава, и по икономическо развитие.

Докато в тези две формации няма катарзис, няма смяна на ръководството, което да покаже, че те разбират това, за нас е много трудно да намерим консенсус с тях. Това все още не означава, че той е невъзможен. Ако те покажат истинско разбиране по 16-те наши приоритета, може да се търси.

- Вече има заявка откъм лидера на ГЕРБ Борисов, че тези 16 точки са терен за разговор помежду ви. Ами, ако ги приемат?

- 16-те приоритета са изключително прагматични по отношение на краткосрочното бъдеще на България, както по отношение на кризата, така и по отношение на промяна на съдебната система, за която всички знаем, че е в основата на причините България да не се движи със скоростта, с която дори съседна Румъния се движи напоследък.

- Надявам се под съдебна система разбирате именно съдебна. Защото мирните граждани си нямаме вземане-даване с прокуратурата.

- Напротив. И мирните граждани си имат вземане-даване с прокуратурата. Затова всички ние през 2020-а излязохме на площада. Защото казахме "не" на своеволията на прокуратурата.

- Но и по този пункт от ГЕРБ казаха, че са готови да оставят правосъдната реформа в ръцете на ДБ, които от години се обявяват за нейни флагмани. И това ли няма да преобърне отношенията ви в посока на съставяне на кабинет?

- Доверието в ГЕРБ е толкова ниско предвид тяхната дългогодишна история на доминираща политическа сила, че ще отнеме още много време и много парламентарна работа преди тези групи да могат да заработят ефективно заедно по най-различни теми.

- Колко да е ниско доверието към тях, след като спечелиха изборите?

- Права сте. Те спечелиха изборите и българският избирател ги е натоварил с най-важната задача - първи да се опитат да съставят правителство.

- А вие няма да помогнете за това, така ли?

- На първия мандат сме казали, че категорично няма да го подкрепим.

- А в тези 16 червени линии има ли такава, заради която не можете да разговаряте с БСП, с "Български възход"?

- 16-те политики не са червени линии. Те са политики, които трябва да придвижат България напред - повишаване на пенсии, минимална работна заплата, увеличаване на прага за ДДС, законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко това са все политики за България. И разбира се, че някои от тях могат да бъдат договаряни в какви параметри да се случат.

- Но не и с ГЕРБ.

- Напротив. По тези 16 политики ние ще преговаряме с всички. И с ГЕРБ, и с ДПС. Но това са преговори за политики, а не за правителство.

- Тоест, за тематични мнозинства. Но усещате ли някаква вина във вас и вашия маниер на управление, както и заради обвиненията към вас, че подхождате доста кланово при назначенията си, за да изгубите властта?

- Аз определено смятам, че ние можехме да управляваме по-добре в няколко аспекта. Преди всичко ние бяхме изключително ангажирани с управлението на България в една тройна криза - и здравна, и инфлационна, и военна. И това отне огромна част от нашето внимание като начинаещи политици, поради което не комуникирахме достатъчно с българските избиратели. Тази липса на комуникация, която изгубихме по време на управлението, ни коства много обществено доверие. Това ясно го осъзнаваме.

В самото управление имахме изключително деликатен баланс, който трябваше да се поддържа между десните позиции на ДБ и левите на БСП. В състояние на четворна коалиция и, да речем, на "поп" тезите на ИТН, т.е., в състояние на ляво, дясно и "поп", да управляваш страна на фона на тройна и на световна криза, мисля, че е немалко предизвикателство.

Наистина ние оцеляхме само 6 месеца, но за сметка на това подкарахме българската политика по един път, от който няма връщане. Сами виждате промените в политическия разговор, начина, по който се излагат политики и политиците си говорят помежду си. Кажете по вашите спомени виждали ли сте го това в предишните 12 години?

- О, аз помня полет на интелектуалната мисъл в този парламент. Но нека ви попитам за слуховете за, грубо казано, разцепление в редиците на ПП, където се обособява едно прагматично крило, на което вие дори сте обявен за лидер. Има ли такива тенденции?

- От самото начало в ПП винаги сме заявявали, че ние сме партия от хора, които имат индивидуално мнение и са готови да го отстояват. Това се виждаше през цялото управление по време на 47-ото НС и ще продължи да бъде такова и през 48-ото НС.

Разцепление в "Промяната" няма и всички ние изразяваме своите мнения, но вземаме решения с колективните органи на вече сформираната партия.

- А вие лидер ли сте на едно по-прагматично крило в ПП, който трупа все по-голямо доверие?

- Не съм лидер на никакви крила, но съм прагматичен човек сам по себе си. Не мисля, че нашата партия има каквито и да било крила и фракции. Тя е твърде млада и трябва да продължи с този устрем и енергия да променя българската политика, защото това е мандатът, даден от българският избирател.

- Ако в крайна сметка се стигне до предсрочни парламентарни избори сега, какво ще променят те, особено след връщането на хартиената бюлетина?

- Връщането на хартиената бюлетина ще бъде изключително тъжна стъпка за българската демокрация, за която тежка отговорност ще носят всички онези, които я гласуват. Няма причина да има хартиена бюлетина, освен измами. Всички хора знаят да натискат цифрови екрани.

- Нека не влизаме в този спор, защото в цяла Европа те бяха премахнати, със софуеъра им избират Мадуро и т.н. Въпросът е какво ще променят едни скорошни парламентарни избори?

- Следващи избори няма да променят съществено електоралната картина. Напротив, те ще засилят крайните формации, защото ще дадат глас на всички онези българи, които смятат, че парламентарната демокрация не може да излъчи представително управление на страната.

- Жажда за президентска република ли?

- Мисля, че това е много далечна тема, изключително далечна тема. Но заедно с това трябва да сме наясно, че хората са изморени от постоянни избори, не искат да заявяват едно и също постоянно, така че това ще коства много на всички политически сили.

- Това не пречупва ли вашата непоколебимост за сформирането на редовно правителство?

- Не мисля, че ние ще отстъпим от принципите си заради опасността от избори. Но си даваме ясна сметка, че това няма да бъде никак лесно, особено ако тези избори са през зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай