Данъчно облекчение на най-ниски доходи от 2014 г.

Платеният данък ще се възобнови през 2015 г.

Данъчно облекчение на най-ниски доходи от 2014 г. | StandartNews.com

София. "В бюджета за 2014 г. са предвидени повече средства за социална грижа", заяви днес премиерът Пламен Орешарски на дискусия в парламента на тeма „Борбата с бедността в България".

Допълнителни 76,5 млн. лева са предвидени за подкрепа на децата и семействата, 20 млн. лева - за хората в неравностойно положение и повече от 200 млн. лева - за възрастните хора.

"Възнамеряваме допълнително да предложим схема за данъчно облекчение на най-ниски доходи", каза премиерът Пламен Орешарски на дискусията.

Той съобщи, че това решение е плод на среща с икономическите екипи на парламентарните групи, които подкрепят кабинета, и с двата национално представителни синдиката.

Хората, които получават до 340 лева през 2014 година, няма да дължат данъци на държавата. Всеки месец те ще плащат 10% данък върху доходите си, но ще си получат обратно платените суми през 2015-а. Това ще стане, след като подадат данъчна декларация. 

"По този начин бюджетът за 2014-а няма да бъде натоварен от новото данъчно облекчение", коментира министър-председателят. У нас около 300 хил. са получаващите минимална работна заплата.

Платеният данък върху минималната работна заплата ще бъде възстановен през 2015 г. Техниката на този тип данъчен кредит предполага възстановяване след подаване на годишната данъчна декларация в началото на 2015 г., което представлява еднократно връщане на всички 12 данъчни плащания, реализирани през 2014 г., обясни Орешарски.

Така, по думите на премиера, бюджетът за 2014 г. няма нужда да се коригира. Ефектът от въведения данъчен кредит ще се планира в бюджета за 2015 г.

„По този начин реализираме две цели - увеличаваме разполагаемия доход на работещите на минимална работна заплата, без да затормозяваме разходите на фирмите за труд и по същество запазваме тяхната конкурентоспособност. От друга страна реализираме поетия ангажимент да се облекчат най-ниските доходи, без да се лишаваме от предимствата на пропорционалното подоходно облагане, важно за реализиране на икономическите ни цели", отбеляза премиерът. Той припомни, че този ангажимент е бил датиран за втората половина на управленския мандат.

„Бедността винаги е била актуална тема от десетилетия. В последните 5 години за първи път от десетилетия бедните не намаляха, а се увеличиха в световен мащаб. Няма по-ефективни мерки за борба с бедността от създаване на предпоставки за увеличаване на заетостта. Усилията за повече заетост не могат да обхванат всички наши съграждани. Днес държавата не е в състояние да покрие дори минималните критерии за подпомагане на всички домакинства, затова усилията ни са насочени към подкрепа към най-уязвимите групи", заяви още премиерът.

Социалният министър Хасан Адемов пък подчерта, че "бедността у нас е на едно от най-високите нива в ЕС, а борбата с нея е основният приоритет за правителството". Към 2020 г. броят на живеещите в бедност да бъде намален с 260 000 души е цел на управлението.

Нововъведение в програмния период 2014-2020 г. е, че 20% от социалния фонд ще се ползват за социално включване. В периода 2007-2013 г. 16% от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" са насочени към социалното включване. До момента 1300 доставчици на социални слуги са подкрепени от програмата, а над 62 000 души са получили такива услуги.

Социалният министър има притеснения от намаляване на населението ни. 1 400 000 българи са на възраст над 65 години, посочи Хасан Адемов. Застаряването на населението се отразява негативно върху всички социални системи, по думите му. През 2014-2020 г. ще се работи и за институционалната грижа за възрастните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай