Дама застава начело на старейшините в Пловдив

Дама застава начело на старейшините в Пловдив | StandartNews.com

Иван Тотев предпочиташе да работи с мъж, но ГЕРБ подкрепя кандидат от "Съюз за Пловдив"

Спрягат Дани Каназирева за шеф на Общинския съвет

Дани Каназирева вероятно ще оглави Общинския съвет в Пловдив, научи "Марица.бг". Групата на ГЕРБ ще предложи на първата сесия днес да бъде подкрепен за председател кандидат, излъчен от партия "Съюз за Пловдив". Това оповести на извънреден брифинг кметът Иван Тотев, който е и лидер на градската структура на ГЕРБ.
Тотев не спомена името на кандидата, но е ясно, че това е водачът на групата и негов опонент за кметския стол - Дани Каназирева, коментираха източници от партията.

Преговорите с всички политически сили в Общинския съвет приключиха малко преди 4 часа вчера. На тях явно новият стар градоначалник е бил убеден да се откаже от идеята си мъж да оглави парламента под тепетата. "Лично аз предпочитам да работя с мъже, защото те са делови и по-малко емоционални", бе обяснил по-рано Тотев. Вчера той допълни, че председателят на Общинския съвет трябва да бъде подкрепен и от десните партии - партньори на ГЕРБ.

Сред кандидатите за поста се спрягаше адвокат Георги Колев, водач на листата на съветниците от ЗС "Александър Стамболийски". Другите имена, които се завъртяха за поста, бяха отново на дами - Пепа Деведжиева и Савина Петкова от Реформаторския блок. В публичното пространство се прокрадна и името на Спас Гърневски, когото преференциалният вот изстреля от 24-то на 3-то място в листата на ГЕРБ. Той обаче не потвърди за подобна възможност. След балотажа Тотев беше заявил, че от ГЕРБ нямат претенции за председателския пост и е готов да отстъпи мястото на партньорите като през 2011 г.
Шефът на Общинския съвет ще се избира днес на първата сесия, свикана в 10 часа от областния управител Розалин Петков. Градските старейшини първо ще се закълнат, че ще служат за благото на града. Тържествената сесия ще води най-възрастната съветничка - д-р Лилия Учкунова от Патриотичен фронт. Тя е на 79 г.

Вотът за председател е таен. Всяка от седемте политически сили има право да предложи своя кандидат за председател. Комисията прави бюлетина, в която се вписват имената и всеки от 51-те съветници гласува. За избран председател се счита този кандидат, който е събрал минимум 26 гласа. Преди четири години арх. Илко Николов от "Синя коалиция" оглави местния парламент, след като беше предложен от инж. Димитър Кацарски - тогава съветник от ГЕРБ. Подкрепиха го 33 съветници. Вихра Ерамян от "Съюз за Пловдив" издигна кандидатурата на Дани Каназирева, но тя не получи нужните гласове.

Реформаторите сменят ДПС, 370 гласа не стигнаха на "Атака"

Поне две трети от новия състав на Общинския съвет ще полагат за втори път клетвата в зала "Съединение". Като цяло конфигурацията в местния парламент се запазва, но без ДПС и "Атака". На тяхно място идват реформаторите, които имат 5 места вместо двете на старото "Синьо единство".

За някои старейшини това е трети и четвърти мандат. Безспорният рекордьор е директорът на ЕГ "Пловдив" Николай Радев от БСП. Той подкарва пети мандат. Новите съветници се занимават или с частен бизнес, или с партийно строителство. Неколцина от тях се подвизават в общинските структури и вече са помирисали барута на градското управление.
От най-голямата група на ГЕРБ с 18 съветници веднага ще излязат шестима, тъй като са избрани за кметове. Това са Иван Тотев и на районите - Димитър Колев (Западен), Костадин Димитров (Тракия), Николай Чунчуков (Източен), Ральо Ралев (Северен) и Георги Стаменов (Централен). Те са в челните редици на листата, затова съставът се попълва със следващите шестима.

Само за двама съветници от ГЕРБ първата сесия е прощъпалник. За първи път в местния парламент влизат д-р Аргир Аргиров и Вера Тоскова. Д-р Аргиров, излязъл напред благодарение на преференциален вот, е зам.-шеф на общинската болница "Св. Пантелеймон", а преди време беше директор на Окръжна болница "Пловдив". Вера Тоскова е мениджър по професия. Работила е като експерт в районната администрация на "Тракия".
Втората политическа сила в Общинския съвет - Патриотичен фронт, или Коалицията на Славчо Атанасов - има 9 съветници. Славчо Атанасов, който е водач на листата, се връща в Народното събрание, а на негово място влиза Иван Димов. За него това е първи мандат. Димов е на 36 години и е отдаден на частен бизнес.

Още четирима в групата са новаци. Това са Нина Гьошева, Александър Сиди, Стефан Послийски и Костадин Гаров. Нина Гьошева е на 34 г., завършила е българска филология, има фирма в IT сектора. Александър Сиди е регионален координатор за Пловдив, Пазарджик и Смолян на ВМРО. Юрист е по професия, семеен, с едно дете, и е на 34 години. Стефан Послийски има собствен бизнес. Занимава се с консултантска дейност по европроекти. Той е областен председател на ВМРО, на 41 години, семеен, с две деца. С частен бизнес е ангажиран и Костадин Гаров, координатор на НФСБ в Пловдив. Той е с висше икономическо образование, на 40 години, има две деца.

От шестимата съветници на "Съюз за Пловдив" нови лица са Гергана Стоянова и Димитър Чолаков. Стоянова е инженер по компютърни технологии, на 39 години, семейна, с две деца. Работила е в езиков център, а напоследък - в "Съюз за Пловдив". Беше кандидат за кмет на район "Тракия". Димитър Чолаков е собственик на транспортната фирма "Автотранс Чолаков", която обслужва част от автобусните линии в Пловдив.

В коалицията на Здравко Димитров и Реформаторския блок са шестима съветници. Всички до един ще полагат за първи път клетва. Трима от тях са известни в политическите среди - Савина Петкова, Пепа Деведжиева и д-р Калин Калинов. Савина Петкова работи в община Пловдив като юрист, а в мандата на Славчо Атанасов беше шеф на правната дирекция. Пепа Деведжиева е председател на ДСБ в Пловдив и е директор на застрахователно дружество.
Д-р Калин Калинов преди години оглавяваше ДКЦ -5 в "Тракия", след това пое Онкодиспансера, но преди няколко месеца беше освободен от поста с решение на Общинския съвет.

Ангел Ангелов беше заместник районен кмет, след това работи като главен секретар в Областната управа по времето на Здравко Димитров. Коста Хаджиев е управител на пловдивска фирма и е на 54 години. Айри Мурад е 38-годишен, бил е имам в "Столипиново".

В БСП, където изцяло беше преподредена листата, ветераните са само двама от общо петима съветници. Това са Николай Радев и доц. Ангел Иванов. Новите са Петя Манева, Теодора Халачева и Иван Петков - Бебето. Петя Манева е бивш главен счетоводител на областната администрация. Завършила е счетоводство и финансов контрол, а също така здравен мениджмънт.

Теодора Халачева ще е най-младият съветник - едва на 24 години. Тя е лидер на младежката организация на БСП, политолог по образование и е участвала в конкурса "Мис Пловдив".
28-годишният Иван Петков - Бебето е финансист. Преди години беше лидер на младежите на червената партия и е най-върлият критик на Георги Гергов.

ЗС "Александър Стамболийски" има двама нови съветници - Кирил Търев и Димитър Георгиев. Търев е на 25 години. Син е на бившия спортист, сега бизнесмен Атанас Търев. Завършил е престижен университет в Женева и работи в компанията на баща си. Димитър Георгиев има строителен бизнес, семеен е, с две деца, на 46 години.
В "Кауза Пловдив" и тримата са ветерани.

370 души не достигнаха на "Атака", за да вкара съветници. Предишния мандат националистите имаха двама - Руси Панчев и Даниела Кинова.

в. "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай