Дадоха "Трапезица" на Община Велико Търново за 10 г.

Дадоха "Трапезица" на Община Велико Търново за 10 г.  | StandartNews.com

Правителството предостави за срок от 10 години на община Велико Търново управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица". Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. По този начин местната власт ще извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Общинарите ще могат да участват в проекти с европейско финансиране.

Със същата цел в управление на областния управител на Плевен беше предоставен имот в землището на с. Гиген, който е част от археологическия резерват „Античен град Улпия – Ескус". Теренът е с площ от 210 488 кв. м и ще бъде стопанисван за срок от 10 години. Основната задача на плевенската областна администрация ще включва консервация, реставрация, експониране и социализация на резервата, съобщиха още от МС.

Друго решение на правителството е местната власт в община Медковец да получи собствеността върху терен от 14 дка с построената в него сграда – бивша ветеринарна лечебница. След основен ремонт сградата ще се използва за обществена трапезария, а на прилежащия терен ще се отглеждат плодове и зеленчуци, което ще поевтини храната в домашния социален патронаж.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот с отпаднала необходимост за Изпълнителната агенция „Борба с градушките", обясняват от МС. Теренът от 8,7 дка се намира в землището на пловдивското село Стряма. Решението ще позволи предприемане на разпоредителни действия с цел по-ефективна експлоатация на имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай