Дъбов: Членовете на АБВ остават в БСП до събота

Дъбов: Членовете на АБВ остават в БСП до събота | StandartNews.com

София. Членовете на БСП, които участват в проекта АБВ, остават в столетницата до събота, стана ясно от думите на Димитър Дъбов след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

След като вчера до обяд членовете на БСП в АБВ не изпълниха ултиматума на партията да обявят публично, че се оттеглят от реализирането на проекта, то по смисъла на партийния устав те са се поставили както извън устава на партията, така и извън членството си в БСП. Това е позицията на ръководството на партията, приета с пълно единодушие, съобщи заместник-председателят Дъбов.

Той уточни, че Бюрото с тази позиция не е взело решение за изключване на АБВ-активистите. Този въпрос ще бъден финализиран на заседание на НС на БСП тази събота. Георги Първанов и Румен Петков са поканени на заседанието, тъй като все още са членове на столетницата. "След обсъждане на този въпрос, те ще имат възможност да изложат своите виждания", обясни Дъбов, след което Националният съвет ще проведе гласуване. Ако то е в подкрепа на позицията на ръководството на партията, на практика, членството им ще бъде прекратено съгласно устава на партията.

Сергей Станишев с най-много номинации за евроизборите

Дъбов обяви и че до момента са проведени 261 заседания на конференции за издигане на номинации за представители в ЕП, като остават да се проведат 37 конференции, които ще приключат до петък. „Имаме 171 номинации за депутати в ЕП, като с най-много е председателят на БСП Сергей Станишев – 221", каза още Дъбов.

Той обясни, че не всички от предложените лица са подписали и дали декларация за съгласие за участие. „Практически от тези 171 имена, около 50 са дали съгласие да бъдат обсъждани като кандидати за депутати в ЕП", добави Дъбов.

По думите му, след Станишев с най-много номинации са: Илияна Йотова – 208; Георги Пирински – 121; Янаки Стоилов – 78; Деница Караджова – 61; Евгени Кирилов – 56; Петър Курумбашев – 51; Корнелия Нинова – 41; Маруся Любчева – 39; Кристиян Вигенин – 37.

„Ивайло Калфин има 13 номинации до момента, в който е декларирал, че не иска да бъде обсъждан за листата на БСП. Номинации има и Георги Първанов", каза още зам.-председателят на партията. Той допълни, че на конференциите в Монтана и Ковачевци за водачи на листата са били издигнати едновременно и Сергей Станишев, и Ивайло Калфин.

160 конференции с декларации срещу проекта АБВ

Димитър Дъбов обяви, че на 160 конференции са приети декларации, които не одобряват действията, свързани с проекта АБВ. „Използват се различни квалификации и определения на тези действия като предателство, безпринципност, зловредност и всички са категорични, че това може да доведе до намаляване на изборните резултати на БСП, което е директна услуга за нашите преки конкуренти. Искам да отбележа, че на всички проведени до момента конференции, в големите градове делегатите са около 200, а в по-малките – по-малко, затова средно ги изчисляваме на 75 делегати, което означава, че около 20 000 социалисти са взели участие на тези конференции", заключи Димитър Дъбов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай