Цветлин Йовчев даде нова роля на депутатите. Специално законодателство

Имам опасения за начина, по който започна комисията "Нотариуса", каза бившият шеф на ДАНС

Цветлин Йовчев даде нова роля на депутатите. Специално законодателство | StandartNews.com

В нова роля видя депутатите бившият вицепремиер и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него е добра идеята да се  изработи специално законодателство, което да позволява на народните представители да провеждат разследвания.

„Би било добра практика. Не съм убеден, че сега действащите закони ги възпрепятстват да направят това нещо. Да, не могат сами, но имат право да възложат проверки и да извлекат необходимата информация от всички държавни органи”, коментира Йовчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова Нюз.

Той изрази опасения за работата на временната комисия в парламента, която беше създадена след случая „Нотариуса”.

„Имам опасения за начина, по който започна. Като чели се тръгна в посока не да поправим системата, а да сменим бушоните. Ако системата остане в същото състояние, единият „нотариус” ще бъде заменен с друг”, заяви Йовчев.

 Относно списъка с имената, който беше пратен анонимно до Атанас Атанасов, Цветлин Йовчев заяви, че всеки е невинен  до доказване на противното.

 Запитан дали в съдебната система се наблюдава прегрупиране или битка на две крила, които се опитват да разпределят зоните си на влияние, Цветлин Йовчев заяви,че са възможни и двете хипотези. 

Службите сами не могат да противодействат на изграждането на паралелни структури в съдебната власт и „разпъването на чадър”. Необходимо е в съдебната система да бъдат изградени такива механизми, тя да изгради собствена имунна система, коментира Йовчев.

„Надявам се в хода на разследването на убийството на Божанов разследващите да стигнат до истината. Но това, което виждаме, са дълбоки порочни процеси в съдебната система”, каза Цветлин Йовчев.

Той коментира и обвиненията на Цветан Цветанов, че това, което се случва в момента в съдебната система, е резултат от действия, предприети през 2013 г. Йовчев каза, че Цветанов е „доказан клеветник”. „Припомнете си колко дела има спечелени срещу България заради негови думи и действия. Нека си спомним как кръщаваше операции на името на съдии и какъв натиск имаше върху тях. И как в разрез със закона четеше СРС от трибуната на НС”, каза Йовчев. 

По отношение на делото „Червей”, което касае източването на масиви на МВР, Йовчев заяви, че ако Цветанов продължи с твърденията си, двамата ще се видят в съда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай