Цирк с шефа на НЗОК! Скандали в парламента

Има ли оставка или няма

Цирк с шефа на НЗОК! Скандали в парламента | StandartNews.com

Текат драматични дискусии в парламента, породени от поредния скандал.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов може да бъде освободен от поста днес, пет месеца след като подаде оставка.

Оставката му влезе в дневния ред на депутатите, за което предложи председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков. Това бе прието със 122 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". ПП-ДБ и БСП се въздържаха.

Предложението предизвика силно възмущение в групата на ПП-ДБ, тъй като така здравната каса ще остане без шеф. Михайлов бе избран начело на здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Той бе номинация на ПП-ДБ. През ноември пък бе избран заместникът му проф. Момчил Мавров по предложение на ГЕРБ, но след скандали в сглобката и без подкрепата на ПП-ДБ.

Предложението предизвика остра дискусия между парламентарните групи.

Ние като опозиция имаме точни и ясни правила. Вие дори нямате представители кои са ви назначенията. Всички страдаме за това, какви са ви решенията", обяви Цончо Ганев от парламентарната трибуна. 

"Ние бяхме твърдо против още при назначението на този управител. Вие направихте така, че да си назначите свои хора на тази позиция", обясни Андрей Чорбанов от ИТН. 

Странен обрат обаче настъпи с оставката на шефа на здравната каса. Малко след като председателят на парламента Росен Желязков предложи тя да бъде гласувана от парламента, се оказа, че той я е оттеглил.

Преди минути от трибуната депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви, че в 10,00 часа тази сутрин Михайлов е оттеглил оставката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай