ЦИК е на ход. Какво решават за втория тур на изборите

На свое заседание вчера ВАС отмени решението на ЦИК да не се гласува с машини

ЦИК е на ход. Какво решават за втория тур на изборите | StandartNews.com

Днес се очаква Централната избирателна комисия (ЦИК) да се произнесе по решението на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с машинния вот.

На свое заседание вчера ВАС отмени решението на ЦИК да не се гласува с машини, така още на балотажа в неделя ще можем да упражним правото си на глас и с устройства. Решението на съда не може да се обжалва.

ЦИК отменени машинното гласуване за местния вот на 29 октомври след разразилия се скандал със снимането на хеш кода от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Във вторник очакваме министърът на електронното управление да информира ЦИК какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която Комисията не може да проведе машинно гласуване на втори тур. Това пък каза пред БТА снощи председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на ВАС.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно, посочи Нейкова. Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

По думите на Нейкова министърът на електронното управление „трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение“. За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда, посочи Нейкова. Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай