Чобанов: Имаме най-големия спад от Валутния борд

Чобанов: Имаме най-големия спад от Валутния борд | StandartNews.com

София. "Имаме най-големия икономически спад от въвеждането на Валутния борд", каза министърът на финансите Петър Чобанов на извънредното заседание на МС. Още днес кабинетът ще внесе в Парламента предложението за актуализация на държавния бюджет за 2013 г.

160 млн. лв. ще бъдат дадени за погасяване на задълженията към бизнеса, каза Чобанов. Освен за това, парите ще стигнат и за ремонти на болници.

Финансовият министър изложи аргументи в подкрепа на актуализацията, въз основа на разминаване на заложеното в бюджета и реалната ситуация в икономиката на страната.

"Актуализацията на бюджета се наложи по обективни причини с цел да се прекратят някои практики на фискалната политика", обясни министърът. "В края на февруари 2013 година фискалната политика на ГЕРБ се характеризираше с изчерпан фискален резерв и липса на политики. Отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа", каза той. "Спирането на плащанията през втората половина на 2009 година доведе до една безкрайна лавина. Беше реализиран 7,6% икономически спад. Политиката не беше съобразявана с икономическия цикъл."

"По отношение на приходите - те са надценени на етапа на планиране, липсват буфери. Още служебното правителство през март прие една актуализация на макрорамката – очакванията за БВП бяха намалени с 1,5 млрд. лева",поясни Чобанов. "Имаме конкретни примери за недобре разчетени данъци, като данъка за лихвите. Там ще имаме едно неизпълнение от 60 - 70 милиона лева до края на тази година", предупреди министърът.

По думите му целта е да се  провежда една нова политика, с която държавата да плаща навреме и да дава добър пример на бизнеса.

В резултат на промените, които правим, и по-активния диалог, сведохме оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева, посочи министър Чобанов. Очаква се преизпълнението от неданъчните приходи да е 347,6 милиона лева. Очакването е - приходите от продажба на емисии да е малко по-голямо.
Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на годишна база от актуализираните оценки за данъчните и неданъчните приходи е неизпълнение в общ размер на около 207,4 млн. лева, което представлява 0,3% от прогнозния БВП.

От страна на разходите, липсват гъвкавост и буфери. По отношение на изчерпването на буферите – от началото на годината са одобрени разходи за 357 милиона лева, посочи Петър Чобанов.
Не всички искания могат да бъдат удовлетворени. Търсим възможност за допълнително оптимизиране на разходите на всяко едно министерство.

286 милиона лева е допълнителният ресурс, който предвиждаме за актуализацията на бюджета по отношение на разходите. Поех ангажимент, и изпратихме до Брюксел нотификация за допълнително финансиране на тютюнопроизводителите. Предвиждаме средства за хората с увреждания.

Получихме ясни сигнали от работодатели и синдикати, че ваучерите за храна няма да стигнат за тази година. Одобряваме допълнително увеличение на тази квота за ваучери – 40 милиона лева, обясни той.
Имаме една актуализация, която увеличава дефицита от 1,3% до 2%. С тези 2% ще останем в кръга от страни от ЕС с толкова нисък дефицит в бюджета, посочи Петър Чобанов.

Общият размер на дълга не се променя, тези 14,6 млрд. лв., които са предвидени от правителството на ГЕРБ, продължават да са налице. Изчерпан е и другият буфер за емитиран дълг. Тези 800 милиона лева емисия, които бяха направени, вече намаляват възможности на бюджета. Това, което правим ние, е да върнем старото положение.

Правейки бюджет, трябва да мислим как се отразява на икономическото развитие. Нивото на фискалния резерв е показател, който се наблюдава. До края на февруари 2013 г. нивото на фискалния резерв беше сведено до 4 милиарда лева, посочи финансовият министър.
Това, което виждаме като фискален резерв, никога не е било изразходвано в рамките на годината, посочи Чобанов. Една от основните дискусии за бюджет 2014 ще е да мислим какъв фискален размер ще ни трябва за 2014 г., за да можем началото на 2015 г. да посрещнем спокойно годината и да се справим с външния дълг, посочи Чобанов.

Все още се обсъжда какви средства ще бъдат предвидени за новото Министерство на инвестиционното планиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай