Чобанов: ДПС помогна на бизнеса чрез актуализацията на бюджета

По думите му още септември 2021 г. е поставил въпроса за повишаващата се инфлация

Чобанов: ДПС помогна на бизнеса чрез актуализацията на бюджета | StandartNews.com

Въпреки предупрежденията през последната година, ДПС са успели да помогнат на бизнеса едва чрез актуализацията на бюджета, когато инициативата бе подета от опозицията. Това заяви пред БНТ депутатът от Движението Петър Чобанов.

"Предложихме промени в Закона за енергетиката, които да подпомогнат по-бързо бизнеса, да се осигури източникът на тези средства. Видяхме, че и това не стана, изчака се до актуализацията на бюджета, когато вече нямаше мнозинство, когато решихме да вземем нещата в свои ръце като водещи в този процес. Предложихме на практика нов бюджет, в който обърнахме внимание на инфлацията", обясни Чобанов.

По думите му още септември 2021 г. е поставил въпроса за повишаващата се инфлация, а управляващите не са предприели никакви конкретни действия.

Според Чобанов цената на електроенергията за бизнеса в 250 лв. също ще се отрази благоприятно срещу инфлацията. Отчете и допълнителните помощи към земеделците.

Ако видим общата инфлация при храните, тя е около 25%, въпросът е защо се стигна дотук, попита риторично депутатът.

Петър Чобанов обаче предупреди, че инфлацията ще продължи да расте. Обратният ефект ще дойде от нестабилността на цените на енергоносителите. Цената на газа продължава да се вдига, а за август няма осигурени количества. Оттам ще дойде допълнителната несигурност и допълнителният инфлационен импулс. Този процес не можа да бъде овладян от правителството, не бяха приложени никакви практически усилия и както в останалите области се наслушахме на лозунги. Но с лозунги не се управлява държава, с лозунги се стига до провал във финансовата и икономическата политика, заради което бе вотът на недоверие, категоричен бе доц. Чобанов.

С мерките осигурихме един относително по-спокоен период - тези два месеца на служебното правителство, за да може след изборите да работим за една по-стабилна конфигурация, която ще прави реформи и наистина ще мисли за хората, каза Чобанов.

Ако помощта стигне до земеделците, ще спасим цели сектори – като животновъдството. Мерките за общините пък ще стигнат директно до хората, за да посрещат по-спокойно този период, каза доц. Петър Чобанов. Той коментира и данните на икономическото министерство за рекорден износ, с които се похвали преди дни правителството.

Ние сме малка икономика, нашият износ има голяма вноска компонента – за да изнесем първо трябва да внесем. Вносът расте много по-бързо от износа и за първи път през последните 5 месеца разликата между износа и вноса е 4,6 милиарда. Тоест - внесли сме стоки за 4,6 милиарда повече от тези, които сме изнесли. Мога да поспоря дали това е благоприятно икономическо развитие, заяви доц. Петър Чобанов.

Хубаво е да има износ, но трябва да се види дали това не е само оръжие, енергия и горива, както се говори. Трябва да видим дали този рекорден търговски дефицит не е свързан с проблеми в икономиката. Трябва да помислим за преработващата промишленост – суровините да влязат във верига от стоки с по-висока добавена стойност, заяви още Чобанов. И обобщи: „Това, което се хвали кабинетът за първите 3 месеца – 4 процента ръст, е изоставате от Европа, която расте с 5,6 на сто. Ние не догонваме Европа, а изоставаме от нея. Само 4 страни в ЕС имат по-нисък растеж от нашия. Ние продължаваме да сме на опашката и няма как да бъде по-различно, когато не се правят реформи.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай