Чиновници взимали до 50 бона бонуси

Чиновници взимали  до 50 бона бонуси | StandartNews.com

Между 35 хил. и 50 хил. лв. са взели определени служители в Министерството на труда и социалната политика през миналата година като бонус над заплатата.

Избраниците са получавали по 4-5 хил. лева месечно за участие в управленските екипи на различни проекти. Това съобщи министърът на труда Хасан Адемов. Той посочи като най-фрапиращ случая с бившия главен секретар на ведомството Мая Никовска. Тя била с 5 допълнителни договора по 5 различни проекта. Само по един от тях Никовска е отчела 180 работни часа извън нормалния й работен ден. "Като се сумират всички часове по всички договори, излиза, че този служител е работил 24 часа в денонощието, без да почива събота и неделя", коментира министър Адемов. Оказва се, че Никовска, която беше от екипа на Тотю Младенов, все още се води на работа, защото е излязла в отпуск. "От извънредните бонуси са се възползвали както експерти, така и шефове на дирекции, без да е ясен принципът. Явно е имало голяма доза субективизъм", коментира заместничката му Светлана Дянкова.

Междувременно и военният министър Ангел Найденов се оплака от неправомерни назначения. По времето на правителството на ГЕРБ е подменен 50% от състава на министерството. Освободени са 159 чиновници, а на тяхно място са назначени 152. За 30 служители не са проведени конкурси. Законът е заобиколен с назначаването им на намалено работно време или по заместване.

В министерството на отбраната пък чиновниците без конкурс са 51 души. 27 от тях са временно назначени, а после прехвърлени с държавен статут. Останалите 24 са дошли по заместване. "Тези хора няма да бъдат уволнени, но тази практика ще спре", заяви военният министър Ангел Найденов.

Шефката на концесиите с 90 000 над заплатата

Директорката на концесиите в Министерството на транспорта е получила като бонус 90 000 лева, алармира пловдивският депутат от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Той изчисли, че извънредното възнаграждение на Емилия Фачева е колкото депутатска заплата за една година, умножена по три. Бонусът, който е взела шефката от транспортното ведомство, по думите на Мутафчиев е за 2012 година. Според народния представител в министерството действително имало практики, в които за участие в комисии се получават допълнителни възнаграждения, но въпреки това парите, които е получила Фачева, били прекалено много. "Възможно е тя да е участвала в много комисии, но все пак това е недопустимо", заяви бившият транспортен министър. Той щял да изиска информация по случая, както и потвърждение колко точно е получила Емилия Фачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай