Черните списъци нажежиха кабинета. Правосъдието категорично против

Скандалът удари правителството

Черните списъци нажежиха кабинета. Правосъдието категорично против | StandartNews.com

Скандалът с готвените от Асен Василев черни списъци на неудобни хора и фирми, чието имущество ще може да се запорира само по донос, вече удари не само управляващата коалиция, но и кабинета. Правосъдното министерство се обяви категорично против проекта на финансовото министерство.

Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от посочени в закона дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Предвижда се да има и Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

От Министерството на правосъдието обявиха, че експертна група във ведомството изготвя проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, но тя още не е приключила работата си.

В нея участват експерти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите и представители на академичните среди.

По отношение на разпространения вчера в медиите текст на законопроект се отбелязва, че в него има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, с актовете на Европейския съюз и с Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието.

Работната група на МП е убедена във важността от такава регулация, но при съответствие с българския и европейския правов ред, информират от правосъдното ведомство и уверяват, че веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай