Чакано послание от Помпео. Ето какви бяха първите му думи в София

Днешните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол, каза Помпейо

Чакано послание от Помпео. Ето какви бяха първите му думи в София | StandartNews.com

България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа. Toва заяви в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

Посещението на секретар Помпео е с историческо значение за нас, управлителния съвет и членовете на КРИБ, посочи Кирил Домусчиев, който откри събитието и представи госта пред многобройната аудитория.

Темата на лекцията на Майк Помпео е много важна за българския бизнес и за икономиката ни, посочи председателят на КРИБ.

"Нещо повече, тази тема кореспондира със сериозните ни притеснения относно текущото икономическо развитие в България и региона в контекста на възстановяването след епидемията от COVID-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола", добави Кирил Домусчиев.

"Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на нефтените си картели да спрат доставките за вас", каза Помпео и добави, че спирането на газа за България е изправило бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия.

"С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви Помпео и добави, че отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра, каза Помпейо и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български гражданин да може да си позволи.

Днешните фракинг технологии за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол, каза Помпео.

„Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на фактите аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи“, призова Помпео. 

Русия нападна Украйна в края на февруари, тъй като правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви още Майк Помпео по време на форума, организиран от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите му руският президент Владимир Путин не се е променил и е един от най-последователните европейски лидери.

Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на Путин, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г.

"Президентът Тръмп взе амбициите му насериозно. Демонстрирахме решителност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия по начин - нещо, което предишни администрации отказаха. Мисля, че Путин пресметна, че ако предприеме нападение в Украйна, ще има сериозни и реални ответни действия", каза Помпео. "За съжаление, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не показа същото ниво на решителност."

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. и изтеглянето на контингента на САЩ под ръководството на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с плановете си за настъпление в Европа, каза Помпео. "Всички ние трябва да се учим от тези грешки. Това ще бъде полезно, докато се противопоставяме на Русия и когато започнем да възстановяваме Украйна." 

Според него голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние.

Източник: vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай