Събота,

Чака ли ни продоволствена криза? Говори Димитър Маргаритов

От: СТАНДАРТ -
1697
Чака ли ни продоволствена криза? Говори Димитър Маргаритов
A
A
A

В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни разполага с достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира в студиото на „Събуди се” по Нова тв зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма”, подчерта още той. По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. „Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка”, уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни”, обеща той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол. „Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да интерпретират мерките превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят”, каза той.

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. „Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка”, обясни зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички