Бюрото за борба с контрабандата с милиарди приходи в бюджета

Бюрото за борба с контрабандата с милиарди приходи в бюджета | StandartNews.com

Бюрото за борба с контрабандата с всеобщи усилия донесе милиарди повече приходи в бюджета. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовния парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с политиката на правителството за изпълнението на Споразумението за създаване на специализирано междуведомствено звено за разследване на корупцията и неговото функциониране, съобщава „Фокус".

Питащият Атанас Атанасов от ПГ на РБ каза, че службите не правят достатъчно, за да се повдигат достатъчно дела срещу корупцията. Той попита каква е политиката, която се провежда в тази посока.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че в началото на 2015 г. по негово разпореждане междуведомствено звено за разследване на корупцията е извършило задълбочен анализ на досегашните политики по противодействие на корупцията и е подготвило стратегическия доклад „Стратегически насоки за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година".

Премиерът посочи, че този доклад е бил приет на заседание на МС на 27 февруари 2015 година.

„Беше подготвена и Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията в България", приет с решение на МС от 9 април 2015 година", каза Борисов и припомни, че е било подписано споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС за създаване на такова специализирано звено за разследване.

По думите му при създаването му са били отчетени препоръките на ЕС в посока укрепване на капацитета на прокуратурата за разследване на корупция на високо равнище.

„Съставът на "Специализираното звено за антикорупция" включва държавни служители от ДАНС, прокурори от СГП, следовател от следствения отдел от СГП и държавни служители по закона за МВР включително и разследващи полицай. Специализираното звено за антикорупция са обособени две групи", каза премиерът.

„Със задоволство мога да Ви информирам, че показател в работата на специализираното звено за антикорупция беше положителна оценка в мониторинговия доклад на ЕК от януари 2016 година по линия на Механизма за сътрудничество", каза министър-председателят.

„Българското правителство има категорична политическа воля да се изправи срещу този проблем и силно се надявам, че в битката ни с него ще можем да разчитаме на вас и всички политически партии", заяви още министър-председателят.

В реплика Атанасов заяви, че това звено работи с класифицирана информация, като посочи, че съдиите, прокурорите, следователите и адвокатите имат достъп до класифицирана информация само за конкретно дело и разследване. „На какво основание прокурорите, които са включени в това звено имат информация на конкретни оперативни дела на служителите от МВР и ДАНС", запита Атанасов.

Премиерът Бойко Борисов отговори на Атанасов, че е доказал през годините, че е добър юрист. „Финансовият израз на придобитото имущество по престъпен начин, е рекордно - за милиарди имущество, комисията е отнела. Бюрото за борба с контрабандата със всеобщи усилия донесе милиарди повече приходи в бюджета", заяви премиерът и посочи, че се спазва принципът на разделение на властите и те имат информация само за това, което се прави.

„В същото време разчитаме и на добрата координация и в същото време на дисциплината и наказателната отговорност, която всеки носи, ако разгласи класифицирана информация. Надявам се, че резултатите ни ще са по-добри в бъдеще и страховете, които имате и към които се присъединявам, ако разбира се сте прав, да не се оправдаят", заяви още премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай